aids

OVERZICHT

Rapport UNAIDS benadrukt band tussen ontwikkeling en aids

Piot verwijt industrielanden zelfgenoegzaamheid

Wereldwijd Fonds raakt niet gevuld

Protest van activisten spitst zich toe op EU en VS

‘Vaccin tegen 2005 op de markt’

Cariben tekenen akkoord over aids-remmers met farmaceutische industrie

Activist lanceert oproep naar farmaceutische industrie

AzG vraagt meer aandacht voor behandeling
Oorlog en aids gaan hand in hand

Chinezen onwetend over aids

Slag om Nevirapine is gestreden

Amerikaanse campagne moeder-kindtransmissie is succes

Aids maakte al 14 miljoen wezen


NIEUWS

Rapport UNAIDS benadrukt band tussen ontwikkeling en aids

UNAIDS, de VN-instelling die de ontwikkeling van het aids-virus in kaart brengt,
bracht vorige week haar rapport uit. Uit de cijfers blijkt dat het dodelijke virus zich erg selectief verspreidt over de aarde.

De belangrijkste feiten uit het Unaids-rapport:

- 40 miljoen mensen lijden aan aids of zijn seropositief. 95 procent daarvan leeft in ontwikkelingslanden.

- Vooral in zuidelijk Afrika neemt de aids-epidemie groteske vormen aan. Drie vierde (28,5 miljoen) van de mensen die met hiv besmet is, leeft in het onderste deel van Afrika. In Zimbabwe, Swaziland, Botswana en Lesotho is meer dan 30 procent van de bevolking besmet.

- Vorig jaar stierven drie miljoen mensen aan aids. In de industrielanden stierven in 2001 ‘slechts’ 25.000 mensen aan de gevolgen van het virus. In Afrika velde aids maar liefst 2,2 miljoen mensen.

- In de industrielanden kreeg een half miljoen seropositieven medicijnen. In de ontwikkelingslanden hadden zes miljoen aids-patiënten antivirale therapie nodig maar amper 230.000 van hen kon genieten van die luxe.

De belangrijkste ontwikkelingen:

- De aids-epidemie is nog maar in een vroege fase en zal de volgende twintig jaar wellicht 68 miljoen doden eisen. Dat is vijfmaal zoveel als de afgelopen twintig jaar. Unaids kan niet voorspellen wanneer de epidemie haar hoogtepunt zal bereiken

- China, Indonesië en de voormalige sovjetrepublieken - landen die aanvankelijk minder met aids geassocieerd werden - dreigen de komende jaren onder de voet gelopen te worden door het virus.

UNAIDS-rapport over de Wereldwijde HIV/AIDS-epidemie


Unaids verwijt industrielanden zelfgenoegzaamheid

Bij de opening van de conferentie vorig weekend haalde Peter Piot, de Belgische directeur van Unaids, uit naar de zelfgenoegzaamheid van het Westen. De industrielanden weigeren volgens Piot met geld over de brug te komen om minder gefortuneerde landen te helpen.

Dit jaar wordt zo’n 2,8 miljard dollar uitgegeven aan aids-bestrijding in landen met lage en middeninkomens. Deze landen hebben jaarlijks 10 miljard dollar nodig om een ramp te voorkomen, zegt Piot.

Wereldwijd Fonds raakt niet gevuld

Tijdens de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden, vorig jaar in het Italiaanse Genua, presenteerden de staatshoofden en regeringsleiders nog vol trots de oprichting van een Wereldwijd Fonds tegen aids, tuberculose en malaria. Dat zou jaarlijks 10 miljard dollar (10,3 miljard euro) moeten leveren voor de strijd tegen aids. De financiële middelen zouden worden verstrekt door de rijke landen. Die zijn vooralsnog amper een derde van hun beloftes nagekomen: ze zegden slechts 3 miljard dollar toe. De VS nemen daarvan 500 miljoen dollar voor hun rekening.

Protest van activisten spitst zich toe op EU en VS

Op de internationale aids-conferentie in Barcelona bezetten manifestanten woensdag de stand van de Europese Unie. De actievoerders eisten dat de EU haar bijdrage aan het VN-aids-fonds opschroeft. Dinsdag had een actiegroep al voor ophef gezorgd door de speech van de Amerikaanse minister van Volksgezondheid, Tommy Thompson, te overschreeuwen. De VS zouden geen lange termijnvisie hebben op de internationale strijd tegen aids en de weinige middelen die ze vrijmaken gaan vaak naar omstreden projecten stoppen.

‘Vaccin tegen 2005 op de markt’

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf VaxGen maakte maandag bekend dat het goed opschiet met de testen van een aids-vaccin. Het medicijn wordt uitgetest op chimpansees. Als de resultaten bij mensen even succesvol blijken, kan het in 2005 op de markt worden gebracht. Met een vaccin kunnen mensen preventief worden ingeënt, waardoor het virus geen vat meer krijgt op het lichaam.

Ngo’s en wetenschappers waarschuwden deze week tegen het wekken van valse verwachtingen. De afgelopen jaren hebben farmaceutische concerns al vaker gerept over de ontdekking van een aids-vaccin, maar dat bleek niet meer dan een marketing-strategie.

Intussen blijkt dat steeds meer hiv-patiënten resistent worden tegen de meest gebruikte aids-remmers. Onderzoek in San Francisco maakt melding van een kwart van de nieuwe HIV-patiënten die resistent zijn tegen de meest gebruikte cocktail. In Nederland, zo meldt de Volkskrant, gaat het om een paar procent, maar dat aantal zal toenemen.


Cariben tekenen akkoord over aids-remmers met farmaceutische industrie

De premier van Saint Kitts and Nevis, Denzil Douglas, maakte dinsdag bekend dat de Caribische Gemeenschap (CARICOM) in Barcelona een akkoord ondertekent met zes farma-reuzen. Door de deal zouden de arme eilanden gepatenteerde aids-remmers kunnen aankopen tegen een prijs die 70 tot 90 procent onder de westerse marktprijs ligt.


Activist lanceert oproep naar farmaceutische industrie

Zackie Achmat, de Zuid-Afrikaanse aids-activist die sinds 1998 weigert om aids-remmers te nemen zolang niet al zijn land- en lotgenoten daar gratis over kunnen beschikken, hield woensdag een aangrijpende speech. Hij deed een oproep aan de farmaceutische industrie om arme landen licenties te verlenen voor aids-remmers.

AzG vraagt meer aandacht voor behandeling

De ngo’s Artsen zonder Grenzen (AzG) en Health GAP vrezen dat er in de aids-bestrijdingprogramma’s te veel geld en aandacht gaat naar preventie. Pillen slikken helpt ook in ontwikkelingslanden wel degelijk tegen aids en om dat te benadrukken brachten de ngo’s begin deze week een rapport uit dat het succes aantoont van negen pilootprojecten in zeven ontwikkelingslanden. Ook arme en ongeletterde mensen bleken in die landen in staat om nauwgezet een programma met aids-remmers te volgen.


Oorlog en aids gaan hand in hand

De verspreiding van aids in Afrika gebeurt het snelst in landen waar een militair conflict woedt, zo stelt een rapport dat de Britse ngo ‘Save the Children’ dinsdag presenteerde. Gewapende conflicten doen het aantal onveilige seksuele betrekkingen toenemen. Verkrachting door soldaten en rebellen is één oorzaak, maar het is vooral de noodgedwongen prostitutie onder vluchtelingen die het virus vrij spel geeft.

Chinezen onwetend over aids

Het eerste grootschalige onderzoek naar aids in China heeft uitgewezen dat één op de zes Chinezen nog nooit van de ziekte aids heeft gehoord. En 77 procent van de Chinezen weet niet dat de ziekte met het gebruik van condooms is te voorkomen.

Slag om Nevirapine is gestreden

Het Grondwettelijk Hof van Zuid-Afrika heeft eind vorige week beslist dat de regering van president Mbeki het aids-remmende geneesmiddel Nevirapine ter beschikking moet stellen van vrouwen die met het hiv-virus besmet zijn. Met het vonnis komt een einde aan een acht maanden lange juridische procedureslag tussen de regering en aids-activisten. Nevirapine remt de overdracht van het virus van moeder op kind af.

Amerikaanse campagne moeder-kindtransmissie is succes

Het aantal baby’s dat met hiv wordt geboren is in de Verenigde Staten de afgelopen tien jaar met 80 procent gedaald. Dat is het gevolg van het testen van zwangere vrouwen die met hiv zijn besmet en adequate medicijnen ter voorkoming van het overdragen van de ziekte.

Aids maakte al 14 miljoen wezen

Ongeveer 14 miljoen kinderen verloren hun vader en/of moeder aan aids, en als er niet wordt ingegrepen zijn er dat over acht jaar 20 miljoen. Dat stellen Unaids, het VN-kinderfonds Unicef en het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) dinsdag in een gezamenlijk rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.