Argentijns landbouwsucces heeft duister kantje

De Argentijnse landbouw beleeft hoogdagen en is goed op weg om dit jaar alweer alle records te breken. De euforie laat weinig plaats voor de groeiende bezorgdheid over het buitensporige gebruik van meststoffen en pesticiden.
Vorig jaar haalden de Argentijnse boeren bijna 95 miljoen ton landbouwgewassen binnen, een record. Dit jaar zal dat cijfer naar alle verwachting zelfs boven de 100 miljoen ton uitstijgen, goed voor ongeveer vijf miljard euro aan inkomsten voor de staatskas.
Vorig jaar kochten de Argentijnse boeren meer dan vijfduizend tractoren en nog eens zoveel maaimachines, maar ook hun investeringen in meststoffen en chemicaliën neemt snel toe. Privéconsulenten schatten dat het gebruik van meststoffen in 2007 met ongeveer twintig procent gestegen is tegenover 2006. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen stijgt al sinds 1991. Uit cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat sojaboeren goed zijn voor de helft van de vraag
Argentinië is de op twee na grootste sojaproducent ter wereld en heeft tot nog toe maar weinig aandacht gehad voor de mogelijke effecten van het overmatige gebruik van landbouwchemicaliën op de gezondheid van de plattelandsbevolking.
Als ze niet juist gebruikt worden, kunnen meststoffen en bestrijdingsmiddelen voor acute vergiftiging zorgen. De leidt dan tot hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, rusteloosheid, misselijkheid, gewrichtspijnen en irritatie aan ogen en huid, keel en neus. Maar op lange termijn kan frequente blootstelling nog veel ergere gevolgen hebben, zoals kanker, schade aan het zenuwstelsel, vruchtbaarheidsproblemen en geboorteafwijkingen.

Niet op de agenda


“Het is een thema dat nog niet op de agenda staat”, zegt sociologe María Alejandra Silva, hoofd Arbeidsgeneeskunde aan de Universiteit van Rosario. “We zijn er gewoon nog niet in geslaagd om onze boodschap gehoor te doen krijgen.” Lokale ngo’s waarschuwen al lang voor de risico’s van de monocultuur van genetisch gewijzigde soja. Die maakt immers intensief gebruik van glyfosfaat, een pesticide dat in veel gevallen via vliegtuigen op de velden gesproeid wordt.
Volgens Silva, die aangesloten is bij de Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (CONICET), “kijkt de overheid de andere kant op” omdat de landbouw heel wat inkomsten uit belastingen oplevert. Hoewel Argentijnse overheidsinstellingen  verschillende studies gefinancierd hebben over het thema “is er geen beleid of politieke wil om het probleem aan te pakken”, zegt ze.
Silva maakt zich ook zorgen over de invloed van grote multinationals in het debat. Die financieren de onderzoeksfaculteiten aan grote universiteiten in Buenos Aires en andere provincies en brengen zo de onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek in gevaar. Ze financieren landbouwkaterns in verschillende kranten en beïnvloeden zo de berichtgeving over het thema, zegt Silva.

Verkeerd gebruik


De Argentijnse Vereniging van Artsen voor het Leefmilieu waarschuwt in een recente studie dat heel wat boeren ondoordacht omspringen met de gevaarlijke chemicaliën. Weinig boeren of werknemers op plantages dragen een adequate bescherming en ook de groeiende berg lege vaten en containers vormt een probleem. De vaten stapelen zich op rond boerderijen en plantages en worden soms begraven of verbrand. In sommige streken worden ze zelfs gebruikt als emmers.
Uit de studie bleek dat in de meeste provincies meer dan 80 procent van de boeren geen bescherming of enkel handschoenen dragen. De meeste boeren hebben geen idee van de risico’s waaraan ze blootgesteld zijn tijdens het gebruik van chemicaliën. Over de gevolgen op korte termijn bestaan veel misvattingen, en over van de risico’s op lange termijn zijn de boeren zich helemaal niet bewust. De studie, die met de steun van het ministerie voor Volksgezondheid is uitgevoerd, concludeert dat het onoordeelkundig gebruik van de chemicaliën een “ernstig probleem voor volksgezondheid en leefmilieu” vormt dat “mogelijk onomkeerbare schade” kan toebrengen, met name bij kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.