Dure rijst ligt zwaar op Aziatische magen

De snel stijgende rijstprijzen zorgen stilaan voor ernstige problemen in verschillende Aziatische landen. Hulporganisaties kunnen niet langer voldoende rijst aankopen om de armste bevolkingslagen te helpen.
Oost-Timor is een van de ergst getroffen landen. Bijna 40 procent van de bevolking moet het er met minder dan 2,5 euro per week stellen. Het land kreeg te horen dat het dit jaar waarschijnlijk niet de nodige hoeveelheid voedselhulp zal krijgen.
“We zijn gedwongen om minder voedsel te geven aan Oost-Timor”, zegt Paul Risley, woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) in Azië. “We kunnen niet voldoende rijst leveren en hebben de bevolking van Oost-Timor gevraagd om naar lokale vervangmiddelen te zoeken.” Het probleem is deels de schuld van de Oost-Timorese regering, die pas aanklopte bij het WFP toen ze tot de conclusie kwam dat ze niet voldoende rijst kon aankopen in Vietnam wegens de hoge prijzen.
Het WFP had zich voorgenomen om één op vijf Oost-Timorezen van voedsel te voorzien. Chronische ondervoeding is een groot probleem in het land. Bijna de helft van de kinderen heeft er last hebben van groeistoornissen en vier op tien kinderen jonger dan vijf wegen te weinig. “Maar de kans dat we nu nog iets kunnen doen tegen de ondervoeding in Oost-Timor is erg klein geworden”, zegt Risley.

Stijgende prijzen


Thailand en Vietnam zijn nummer één en twee op de lijst van rijstexporterende landen. Vietnam is de grootste leverancier voor rijst aan het Wereldvoedselprogramma, maar het land limiteerde vorig jaar zijn rijstexport om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Die beslissing zorgde voor een piek in de  internationale rijstprijs. Ook de olieprijs, die resulteert in hogere productiekosten, de zwakke dollar en de hogere vraag uit China drijven de prijs verder omhoog. Vorig jaar werd rijst daardoor 40 procent duurder. 
Er is niet onmiddellijk beterschap in zicht, en de prijsstijgingen beperken zich niet enkel tot rijst. “Andere basisgoederen, zoals graan, plantaardige olie, vlees, suiker en bananen stijgen mee”, zegt Sumiter Broca van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). “De stijging maakt deel uit van een natuurlijke lange-termijnschommeling, maar de huidige piek is zorgwekkend omdat de rijstvoorraden het laagste zijn in de voorbije twintig jaar.” Volgens de FAO stijgt de rijstproductie in Azië maar erg traag. In 2007 werd amper 0,5 procent meer rijst geproduceerd dan in 2006.

Groene Revolutie?


De rijstbouw krijgt steeds meer concurrentie van andere economische activiteiten, en de recente hype rond biobrandstoffen zal het landbouwareaal en bijgevolg de prijzen ongetwijfeld nog meer onder druk zetten. “Hoewel er in andere landen in de wereld misschien mogelijkheden zijn om het rijstareaal uit te breiden, zal Azië het moeten redden met de huidige 136 miljoen hectare”, staat in het magazine van het Internationaal Rijstinstituut (IRRI) te lezen.
Het IRRI wil daarom een nieuwe Groene Revolutie als in de jaren zeventig, toen erg productieve rijstsoorten verspreid werden en de productie met meer dan 40 procent toenam. Maar activisten die met lokale boerengemeenschappen werken, zijn daar helemaal niet voor te vinden.
“We zijn erg voorzichtig met dat soort oplossingen, omdat die rijstsoorten veel water nodig hebben en enkel in geïrrigeerde gebieden kunnen groeien. Daardoor worden sommige boeren uitgesloten”, zegt Neth Dano van de denktank Third Worlk Network (TWN). “Er wordt ook al tien jaar veel ophef gemaakt over genetisch gemanipuleerde gewassen (GGO’s), maar we hebben nog geen goed product gezien.”
Het TWN verwacht veel meer van inspanningen van de overheid om de boeren toe te laten meer te investeren en hogere oogsten te genereren. “De boeren worden financieel verwaarloosd. Zij weten het beste welke rijstsoorten ze moeten kiezen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.