Egyptische politie mishandelt straatkinderen op grote schaal

Willekeurige arrestaties, afpersing, fysiek geweld en seksueel misbruik van straatkinderen zijn wijdverspreid onder de Egyptische politie. Hoewel ze geen misdaden hebben begaan, worden straatkinderen en bedelaars in grote getale opgepakt om de straten “te zuiveren” of om hun geld af te persen. Dat zegt een rapport dat Human Rights Watch (HRW) gisteren (woensdag) vrijgaf.


Het rapport is getiteld ‘Beschuldiging: kind zijn - Egyptisch politiemisbruik van kinderen met nood aan bescherming’, telt 87 bladzijden en is gebaseerd op interviews met 37 kinderen en een groot aantal staatsambtenaren, kinderwelzijnswerkers en -specialisten. Het zoomt vooral in op de situatie in Caïro maar besluit dat dezelfde problemen in andere stedelijke gebieden in Egypte bestaan.

De Egyptische overheid beweert dat ze kinderen arresteert om hen te beschermen, zegt Clarisa Bencomo, onderzoekster van de kinderrechtenafdeling van HRW. De realiteit is dat de meeste kinderen binnen de week weer op straat staan, in slechtere conditie dan voordien.”

Tijdens arrestaties slaat de politie vaak kinderen, soms met wapenstokken en zelfs met elektrisch geladen stokken. De jonge arrestanten worden naar de gevangenis vervoerd in grote metalen vrachtwagens zonder zitplaatsen of adequate verluchting. Op andere ogenblikken worden grote groepen kinderen met touwen of handboeien samengebonden en gedwongen zo verschillende blokken te lopen of het openbaar vervoer te nemen.

Eens opgepakt, worden de kinderen vaak misbruikt en verwaarloosd. Ze worden dagen of zelfs weken achtereen vastgehouden in onhygiënische en zelfs gevaarlijke omstandigheden, in overbevolking cellen en zonder voedsel, water, slaapgelegenheid en medische verzorging. Hoewel de wet voorschrijft dat ze naar Caïro’s enige jeugdgevangenis zouden moeten gaan, waar ze samen zitten met veel oudere kinderen met een crimineel verleden, komen ze vaak terecht in gewone gevangenissen, waar politie én volwassen gevangenen hen kunnen misbruiken.

Gedurende de hele periode hebben de kinderen te lijden onder beledigingen en vernederingen door de politie. Seksuele vernederingen tegenover meisjes worden soms gevolgd door seksueel geweld. Kinderen die klagen over de manier waarop ze worden behandeld, riskeren de wraak van diegenen die hen misbruiken én van hogere officieren.

De politie maakt gebruik van bepalingen in de Egyptische wet op kinderen die de arrestatie en opsluiting toelaat van kinderen waarvan een gevaar uitgaat of die kunnen overgaan tot misdaden. Hoewel de Egyptische wet eist dat alle opgepakte personen binnen de 24 uur voor het openbaar ministerie verschijnen, worden de kinderen vaak voor langere perioden vastgehouden en komen ze soms vrij zonder ooit een openbare aanklager te hebben gezien. De Egyptische autoriteiten houden niet systematisch toezicht op de omstandigheden waarin opgesloten kinderen verblijven. Duidelijke voorbeelden van willekeurige arrestaties of misbruik tijdens opsluiting worden niet onderzocht en gepaste sancties voor de verantwoordelijken blijven achterwege.

Het rapport over straatkinderen volgt op een aantal andere rapporten van HRW die de zwakke Egyptische mensenrechtensituatie aan de kaak stellen. Eerder deze week berichtte HRW dat de regering van president Hosni Mubarak de leiders liet arresteren van de protestbeweging tegen een door de Verenigde Staten geleide oorlog in Irak. Ogenschijnlijk gebeurde dat om grootschalige demonstraties te voorkomen. Een tweede HRW-rapport berichtte dat de politie eind januari honderden Afrikaanse vreemdelingen oppakte, sloeg en gedurende twee dagen opsloot.

+http://www.hrw.org/press/2003/02/egypt021903.htm


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.