Markten blijer dan mensen met vrije wisselkoers

Sinds Caïro op 29 januari het Egyptische pond helemaal vrij laat fluctueren, is de stemming er in financiële kringen opperbest. Maar veel gewone Egyptenaren vrezen nu wel een dat ze meer gaan betalen in de winkel en vragen zich af hoe het land de zwaardere importfacturen moet betalen.

Op 29 januari verloor het pond 15 procent van zijn waarde, maar die steile duik vlakte af toen de officiële koers de zwartemarktwaarde van 5,35 pond voor één dollar begon te benaderen. Sindsdien lijkt de koers gestabiliseerd, al hamsteren veel mensen naar verluidt dollars in de hoop dat de pond verder terrein zal prijsgeven.

Voorheen kende Egypte een systeem met een vaste spil van 4,51 pond voor één dollar, waar kopers en verkopers naargelang van vraag en aanbod maximaal drie procent konden zien afgaan of bijkomen. De spilwaarde werd vastgelegd door de Nationale Bank van Egypte; volgens experts ontmoedigde het systeem buitenlandse investeerders en ondermijnde het de groei van de export. Om het systeem overeind te houden, moest de nationale bank ook af en toe aan de deviezenreserves zitten.

Voortaan bepaalt de markt de waarde van het pond. Dit een van de meest verstandige dingen die de overheid ooit deed, vindt Adel Amin Beshai, professor internationale economie aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Dit laat zien dat de overheid de feiten niet langer wil negeren. Andere economen benadrukken dat de waardevermindering van de nationale munt met 15 procent gelijk staat met een even grote verhoging van het concurrentievermogen van Egyptische bedrijven. Ze vinden dat de overheid de vaste wisselkoers al jaren eerder had moeten laten varen.

Het Internationaal Muntfonds (IMF) had ook op een vrije wisselkoers aangedrongen. Dit is een veelbelovend signaal dat de Egyptische overheid werk wil maken van marktgerichte hervormingen om de handel en de investeringen te bevorderen, verklaarde George Abed, de directeur van de Midden-Oostenafdeling van het IMF. Egypte verwacht nu dat zijn ratings verbeteren en dat er meer IMF-geld zal binnenkomen.

Nijverheidssectoren die veel lokale arbeid, grondstoffen en onderdelen gebruiken, doen het grootste voordeel bij de vrije wisselkoers. De textielproducenten, goed voor een kwart van de Egyptische export, wrijven zich in de handen. Maar de eerste succesverhalen komen van de Egyptische beurs. Op de eerste beursdag na invoering van de vrije wisselkoers verhandelden buitenlanders voor 6,15 miljoen euro aandelen - 36 procent van de totale dagomzet. Sommige aandelen lieten winsten noteren die in jaren niet meer waren opgetekend.

Maar niet iedereen is blij met de muntontwaarding. De prijzen zullen stijgen, maar mijn salaris niet, vreest Emad Magdy, een eenvoudige klerk en vader van vier kinderen die zegt nu maar nauwelijks de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De regering zal waarschijnlijk de prijssubsidies voor de meest noodzakelijke levensmiddelen optrekken om de gevolgen van de inflatie te milderen, maar volgens Magdy zal dat niet veel aarde aan de dijk brengen. Denken ze dat we van brood en bonen alleen kunnen leven?

Egypte zal ook een nog zwaardere importfactuur moeten betalen. Vorig jaar kostte de invoer van afgewerkte producten en grondstoffen het land al 13,5 miljard euro. Ondernemers uit sectoren die veel grondstoffen invoeren, komen deze week bijeen om de gevolgen van de vrije wisselkoers te bespreken. De nieuwe koers is niet goed voor voedselverwerkende bedrijven, zegt Shehat Selim, algemeen directeur van de Kamer van de Voedingsnijverheid. Suiker, een algemeen gebruikte grondstof, moet grotendeels worden ingevoerd en is dus in één klap 15 procent duurder geworden. De overheid zal wel verpakte suiker voor huishoudelijk gebruik subsidiëren, maar kan dat niet doen met de tonnen die in de voedingsnijverheid worden verwerkt. Dat zullen de consumenten voelen, waarschuwt Selim.

De voorstanders van de vrije wisselkoers geven toe dat er overgangsproblemen zullen opduiken, maar geloven dat de voordelen op lange termijn zullen doorwegen. De stimulering van de export en de grotere instroom van buitenlands kapitaal zullen de Egyptische levensstandaard volgens hen doen stijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.