Mexico klaar voor transgene maïs

Nu de uitvoeringsbesluiten van de wet uit 2005 over transgene gewassen er eindelijk zijn, kan Mexico eind 2008 beginnen met het planten van genetisch gemodificeerde gewassen, met name maïs. Tegenstanders hopen dat hij tij nog te keren is.
De uitvoeringsbesluiten werden woensdag gepubliceerd en leggen de regels vast voor biotechnologisch onderzoek en het aanplanten en importeren van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Dat zijn plantengewassen waarvan de genetische code in een laboratorium is gewijzigd, om ervoor te zorgen dat ze bijvoorbeeld beter tegen droogte kunnen en minder kwetsbaar zijn voor ziekten.
Stap voor stap
Tegenstanders van de technologie waarschuwen ervoor dat de kunstmatig ingebrachte genetische kenmerken zich via kruisbestuiving kunnen verspreiden onder verwante wilde plantensoorten, met onvoorspelbare gevolgen voor het biologisch evenwicht. Precies om dat de vermijden wil Mexico het gebruik van ggo’s “geval per geval en stap voor stap” bekijken, aldus Luis Herrera een vermaarde Mexicaanse bioloog die in 1983 aan de universiteit van Gent mee aan de wieg stond van de eerste transgene gewassen.
Herrera staat nu aan het hoofd van het Mexicaanse Nationale Laboratorium voor Genstudies en is een uitgesproken voorstander van ggo’s. De Mexicaanse regelgeving zorgt er volgens hem voor dat er op een veilige manier kan worden geëxperimenteerd met genetisch gemanipuleerde maïs, soja of katoen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat in Mexico niet hetzelfde gebeurt als in Brazilië, waar de overheid ggo’s moest accepteren nadat bleek dat ze al op grote schaal waren aangeplant.
De tegenstanders, milieu- en boerenorganisaties, spreken van een “Monsanto-wet”, naar de Amerikaanse biotechnologiereus die wereldleider is in de productie van transgeen zaaigoed. “Het is nog niet te laat om het tij te keren”, meent Miguel Colunga, leider van het Democratisch Campesinofront in Chihuahua, een deelstaat in het noorden van Mexico aan de grens met de VS.
“Transgene gewassen zijn niet veilig en we dreigen onze soevereiniteit te verliezen, omdat de zaden eigendom zijn van een handvol internationale ondernemingen.” Boeren die zaad van Monsanto gebruiken, moeten elk jaar nieuw zaaigoed aankopen. Dat gaat in tegen het natuurlijke veredelingsproces, waarbij de boeren de beste zaden uit de oogst opzij legden om ze het volgende jaar als zaad te gebruiken.
“De maatregelen gaan in tegen het voorzorgsprincipe, dat zegt dat je schade aan het milieu en de gezondheid best vermijdt door acties te verbieden zolang niet zeker is dat ze veilig zijn”, zegt de Mexicaanse Greenpeaceactiviste Aleira Lara. “We hopen nog altijd dat Mexico in zijn geheel wordt uitgeroepen tot historische bakermat van de maïsplant, zodat experimenten met genetisch gemanipuleerde maïs verboden worden.”
Grote buur VS
Mexico produceert twintig miljoen ton maïs per jaar op een oppervlakte van 8,5 miljoen hectare. Vooral de boeren in het noorden van Mexico zijn erop gebrand genetisch veranderde variëteiten aan te planten, omdat ze naar eigen zeggen de concurrentie met de VS niet meer aankunnen. De VS produceren op 32 miljoen hectare 300 miljoen ton maïs, vijftien keer meer dan Mexico. Elk jaar voert Mexico grote hoeveelheden maïs, ook transgene, in uit zijn noordelijke buurland, omdat het zelf niet genoeg produceert.
Niet iedereen is overtuigd van de hogere rendementen die de gentechfirma’s in het vooruitzicht stellen. “Het is een mythe dat de transgene gewassen productiever zijn”, zegt Colunga van het Democratisch Campesinofront, “Hier in Chichuahua gebruiken we een hybride maïs, die met traditionele technieken veredeld is en waarvan we kunnen bewijzen dat hij beter is dan de transgene soorten.”
Hier en daar duiken aanwijzingen op dat de gentechnologie niet helemaal zonder gevaren is. In de Verenigde Staten werd de variëteit “Starlink” van de markt gehaald nadat sommige consumenten allergische reacties vertoonden. Bovendien bleek de transgene soort MON-863 van Monsanto schadelijke effecten te hebben op laboratoriumratten. De resultaten kwamen uit een vertrouwelijk onderzoek van de firma zelf, dat in 2005 op bevel van de rechter publiek werd gemaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.