Transgene maïs, “de ergste tragedie” van Lula

Volgens Braziliaanse actiegroepen is het “de ergste tragedie” van Lula. De regering van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft het licht op groen gezet voor de teelt en de commercialisering van twee soorten genetisch gewijzigde maïs. Lula’s ministers zijn zwaar verdeeld over de zaak.
De Nationale Bioveiligheidsraad besliste vorige week twee transgene maïsvariëteiten toe te laten: Liberty van het Duitse Bayer en MON810 van het Amerikaanse Monsanto. Het bevestigde een eerdere beslissing van de Nationale Technische Bioveiligheidscommissie (CTNBIO).
Het is de eerste keer dat Brazilië de commerciële teelt van transgene maïs toestaat. Voor soja en katoen was eerder al het licht op groen gezet.
Volgens minister van Wetenschap en Technologie Sergio Rezende zijn beide maïssoorten resistent tegen herbiciden en insecten en is hun opbrengst 30 tot 40 procent hoger. “Het is een nieuwe etappe in de vooruitgang van de wetenschap”, zegt hij. Hij benadrukt dat de CTNBIO niets dan geruststellende studies ontving die schade voor milieu, mens of dier uitsluiten.
Zes andere ministers denken er net zo over, maar de ministers van Volksgezondheid, Milieu, Plattelandsontwikkeling en Landbouw en Visserij niet. Ze stemden tegen in de Bioveiligheidsraad. Milieuminister Marina Silva, die van niets genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) moet weten, nam zelfs niet eens deel aan de zitting van de raad.
Een communiqué van de CTNBIO bevestigde de verhalen in de pers dat minister van Volksgezondheid José Gomes Temporal meer studies had gevraagd over mogelijke toxische of allergische effecten van de maïsvariëteiten. De andere drie ministers zouden alleen om juridische redenen hebben tegengestemd.

Milieuproblemen


Het Nationaal Agentschap voor Sanitair Toezicht (ANVISA) en het Braziliaans Instituut voor Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (IBAMA) betwijfelen of de CTNBIO wel bevoegd is om te beslissen over de veiligheid van genetisch gewijzigde plantensoorten. Er zouden ook te weinig gegevens zijn om te kunnen besluiten dat MON 810 veilig is voor menselijke consumptie. Net als de transgene sojasoort Roundup Ready kan deze maïs milieuproblemen veroorzaken, waarschuwt het IBAMA.
“We hebben al andere gevechten tegen de regering verloren”, zegt activiste María José Da Costa van de Beweging van Kleine Boeren. “Maar dit is voor ons de ergste tragedie van Lula’s regering.” Samen met andere niet-gouvernementele organisaties maakt de beweging deel uit van de Campagne voor een ggo-vrij Brazilië.
Volgens de Campagne zal de ggo-maïs andere variëteiten besmetten. Het stuifmeel van de nieuwe soorten kan zich over enorme afstanden verplaatsen via wind of insecten. De soorten die kleine boeren aanplanten, dreigen daardoor besmet te raken en te verdwijnen. De boeren zullen zo verplicht worden maïszaad bij grote producenten aan te kopen.
 
“De economische belangen van de bedrijven worden boven de volksgezondheid en het milieu geplaatst, en boven de belangen van de landbouwers en consumenten die geen ggo-voeding willen kweken of consumeren”, zegt Da Costa. Volgens haar zal de schade nog groter zijn dan de problemen die transgene soja aanricht. Maïs maakt immers deel uit van de eeuwenoude cultuur van de Latijns-Amerikaanse volken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.