Van zand naar silicium

Sinds drie jaar voert Jordanië campagne voor de versnelde invoering van spitstechnologieën, zowel binnen de regering als in het zakenleven. De koning zelf is de grootste motor achter de inspanningen om de economie van het land om te turnen tot de volgende snelgroeiende technologiemarkt.



In de buurt van de universiteit van de hoofdstad Amman wijzen twee reclameborden op de veranderingen die in de lucht hangen. Een elegante jongeman kijkt neer op automobilisten die in de ene richting rijden, en een welvarende jongedame grijnst naar mensen die de andere kant uitsnellen. Jordanië, je oogst wat je zaait, staat er op te lezen. Die boodschap slaat aan bij een groeiende groep technologieondernemers en ingenieurs die hopen het zaad van verandering te kunnen zaaien in dit land met zijn vijf miljoen inwoners in één van de meest woelige delen van het Midden-Oosten.

Ik ben geen politicus en evenmin een econoom, zegt de jonge koning Abdullah bin Al-Hussein. Maar informatietechnologie (IT) is geen slogan, maar een visie op lange termijn. Als we niet snel de overstap maken, missen we de boot. Abdullahs boot is de software-revolutie die vele landen op een groeispoor heeft gezet. Jordanië kent een hoge alfabetiseringsgraad en het onderwijs besteedt veel aandacht aan wiskunde. Een groot deel van de Jordaanse arbeidskrachten is goed geschikt voor een baan in de IT-sector. We willen zo snel mogelijk vooruitkomen in de kenniseconomie, zegt Bassam Awdallah, de Jordaanse minister van Planning.

Niemand verwacht dat Jordanië een nieuw Sillicon Valley zal worden of zelfs maar een technologiecentrum zoals buurland Israël, waar de IT-sector ruim 3,1 miljard euro vertegenwoordigt. De Jordaanse economie was in 2001 goed voor bijna 17 miljard euro en de jaarlijkse groei bedraagt gemiddeld vier procent. Het jaarlijks inkomen per hoofd van de bevolking is maar ongeveer 1650 euro per jaar. In de IT-sector zijn meer dan tachtig nieuwe bedrijven aan de slag, samen goed voor bijna 120 miljoen euro. In vergelijking met financiën en diensten - twintig procent van de economie - en handel en toerisme - twaalf procent - valt technologie amper te ontwaren in het economische landschap. Maar de groei van de IT-sector wekt hoge verwachtingen. De IT-export is de laatste jaren voortdurend in volume verdubbeld. In 2000 was de export goed voor een kleine 60 miljoen euro, ongeveer de helft van de volledige IT-verkoop. Tegen 2004 hoopt het land voor 540 miljoen euro IT uit te voeren. Dat moet ongeveer 30.000 banen opleveren.

Jordanië meent het ernstig met de IT-revolutie. Dat is onder andere te merken aan de invoering van een aantal nieuwe wetten. Een wet laat privé-bedrijven toe schulden aan te gaan om hun groei te financieren. Een andere voorziet dat buitenlandse investeerders voor honderd procent eigendom kunnen zijn van een onderneming. Er is een commissie opgezet om toezicht te houden op de effectenbeurs van Amman en het land heeft nu ook een minister van Informatie- en Communicatietechnologie. In scholen worden razendsnel internetverbindingen gelegd en Engels is een verplicht vak vanaf de eerste klas. Aan de universiteiten lopen praktijkgerichte IT-cursussen. We kunnen de slag om de IT alleen maar winnen door aanzienlijke investeringen in het onderwijs, zegt minister Awdallah.

De privatisering heeft de investeringen zuurstof gegeven. Door de verkoop van het meerderheidsaandeel in Jordan Telecom aan France Telecom is het netwerk gemoderniseerd en zijn rechtstreekse internetaansluitingen en mobiele telefoons goedkoper en dus toegankelijker geworden. Koning Abdullah heeft al enkele keren vergaderd met Bill Gates, waarbij beide mannen tot het inzicht zijn gekomen dat ze dezelfde standpunten delen over de Jordaanse IT-sector. Dat heeft geleid tot hoge investeringen van Microsoft in Jordanië. De voorbije tien jaar zijn er 10.000 nieuwe banen in de IT-sector bijgekomen. Tachtig tot honderd bedrijven zijn in Jordanië aan de slag gegaan met het oog op de ‘arabisering’ van de software’. Op twintig na doen ze het allemaal goed.

Maar ondanks alle positieve berichten, weten insiders dat Jordanië nog een lange weg af te leggen heeft. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat je in Jordanië nog niet echt kunt spreken van een IT-sector, zegt Hazem Malhas, directeur van de firma Aregon. Maar er zijn wel mogelijkheden voor de ontwikkeling ervan. Intussen blijkt het niet altijd even gemakkelijk om investeringsgeld aan te trekken. Door de onrust in de regio blijven vele buitenlandse investeerders weg en bovendien is de concurrentie met India met zijn lage prijzen bijzonder hard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.