MO*141

Herfst 2021

Op woensdag 8 september is de herfsteditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we onder meer bijzondere aandacht voor de staat die het roer weer in handen neemt. Ontdek hier de verschillende artikels van MO*141.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 32 euro.

Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: De staat mag weer sturen

Voorwoord

Boerenland wordt kolencentrale

Essay: de staat mag weer sturen
De staat is terug als actor in economie en maatschappij. ‘Er is een wereldwijde investeringsrevolutie nodig om de oorlog tegen de klimaatcrisis te winnen.’

De grijze schaduw van de Green Deal
Europa moet het groenste continent ter wereld worden, zo wil de Europese Commissie. Krijgt ze ook machtige bedrijven mee met die ambities?

Essay: welkom aan de welzijnseconomie
Net als in 2008 moeten overheden nu de puinhopen van de markt komen opkuisen, schrijft Nick Meynen. Alleen gaat het nu niet over de banken, maar over ons welzijn.

Het kwakkelende karkas genaamd Libanon
Wat als de overheid zo verzwakt is dat ze haar burgers niet eens elektriciteit kan bieden? In Libanon zuigt een politieke en financiële elite de staat volledig leeg.

Trends

De toekomst van het eiland
Bedenkelijke plannen voor de paradijselijke Laccadiven, bij India.

‘Je kan het ongenoegen niet bedaren door mensen het zwijgen op te leggen’
De Europese antivaccinlobby is een complex netwerk dat over de grenzen heen samenwerkt. Agressiever, beter gecoördineerd en effectiever dan ooit.

‘Het is gewoon dom om niet solidair te zijn’
11.11.11-directeur Els Hertoghen en KU Leuven-prof Patrick Develtere kijken naar de toekomst van internationale solidariteit. ‘De nieuwe Einstein zal wellicht uit Afrika komen.’

‘Inheemsen worden gedwongen om zo traditioneel mogelijk te leven’
‘Alleen tijdens verkiezingscampagnes zie je hier politici.’ Maar de Wayana in het noorden van Suriname willen méér dan beloftes.

Wanneer een trauma je vluchtverhaal kapotmaakt
Extreem geweld en trauma’s hebben een impact op het vluchtverhaal dat een asielzoeker moet vertellen. ‘De omkadering ontbreekt.’

De wondere wereld onder onze voeten
Tine Hens interviewde de Canadese bosecologe Suzanne Simard, die steeds dieper doordringt in de geheimen van de bosgrond.

Verhalen

Tussen de regels
Kunstenares DOiNK neemt een pagina uit MO* onder handen en maakt er een verborgen gedicht van.

De laatste witte neushoorn
De ene mens wil de witte neushoorn redden, de andere wil 65.000 dollar betalen voor de hoorn van een dood exemplaar.

Een verloren generatie kinderen op de vlucht
Hoe kan je kind of puber zijn wanneer je woont in een vluchtelingenkamp op een Grieks eiland? MO* ging praten met psychologen op Samos en Lesbos.

Wat blockchain kan betekenen voor het Afrikaanse continent
Blockchain als beleidsinstrument? Je zou er stemmen mee kunnen tellen, land of identiteit registreren en corruptie tegengaan, stelt een Zuid-Afrikaanse onderzoeker voor.

‘Die hongersnood heeft Tigray zelf gezocht, is de redenering’
Na drones, vliegtuigen en artillerie zet Ethiopië nu voedsel in als wapen tegen de regio Tigray. Een dubbelinterview met experts Seppe Deckers en Jan Nyssen.

Portret: Julia Duncan-Cassell
Journaliste Elien Spillebeen sprak met Julia Duncan-Cassell: ooit gouverneur en minister in Liberia, nu activiste voor vrede. ‘Ik weet wat vrouwen doormaken tijdens een conflict.’

9/11 was niet de eerste dag van een nieuw tijdperk
Twintig jaar na 9/11 draait de wereld nog steeds vierkant. De Taliban waren toen aan de macht, en ze zijn dat vandaag opnieuw.

Wat als ik in mijn geboorteland zelf was geadopteerd?
Journaliste Cindy Huijgen, zelf geadopteerd uit China, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom werden kinderen er massaal door buitenlanders geadopteerd?

Recensies: zwarte tegenstem voor koloniale verhalen
‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt.’ MO* zet nieuwe lezersperspectieven op koloniale boeken op een rijtje.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 32 euro.

Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.