Unicef roept alle regeringen op om “Safe Schools Declaration” te omarmen

Aanvallen op scholen Oost-Oekraïne nemen toe

Unicef Ukraine (CC BY 2.0)

 

Het aantal aanvallen op scholen in Oost-Oekraïne is in de eerste vier maanden van dit jaar verviervoudigd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Kinderen raken erdoor getraumatiseerd, zegt Unicef.

In de periode januari tot en met april waren er twaalf aanvallen op scholen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er drie. De toename lijkt op de situatie in 2017, toen schoolkinderen en docenten te maken kregen met meer dan veertig aanslagen op scholen.

Emotionele stress

“Schoolkinderen dragen mentale en fysieke littekens waar ze lang last van blijven houden”, zegt Henrietta Fore, directeur bij Unicef. “Het dagelijkse leven op school wordt ontwricht door artillerievuur en schietpartijen, waardoor ze telkens weer de schuilkelders in moeten vluchten. In veel gevallen zijn ze zo bang dat van leren niets meer terechtkomt.”

“Verwoeste klaslokalen, omringd door zandzakken om kinderen te beschermen tegen kogels, zijn geen plaats om te leren.”

Sinds het begin van de oorlog in 2014 werden meer dan 750 onderwijsfaciliteiten aan zowel Russische als Oekraïense kant beschadigd of verwoest. Mijnen en resten van explosieven leveren ook gevaar en emotionele stress op voor kinderen.

“Verwoeste klaslokalen, omringd door zandzakken om kinderen te beschermen tegen kogels, zijn geen plaats om te leren”, zegt Fore. “De strijdende partijen moeten scholen beschermen en denken aan de veiligheid van kinderen.”

Unicef roept alle regeringen, inclusief die van Oekraïne, op om de Safe Schools Declaration te omarmen, een verklaring met daarin concrete afspraken over bescherming van leerlingen, docenten en scholen tegen willekeurige aanvallen in oorlogssituaties.

In Spanje is volgende week de derde Internationale Conferentie voor Veilige Scholen. Vertegenwoordigers van lidstaten spreken daar over implementatie van de Safe Schools Declaration.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.