Zestig keer minder insecten dan in 1970

Alarmerende studie: insecten verdwijnen op Puerto Rico

Benjamin Blonder (CC BY 2.0)

Op Puerto Rico vingen onderzoekers in insectenvallen zestig keer minder insecten vergeleken met de situatie in de jaren 1970.

Het aantal insecten in het regenwoud van Puerto Rico is sinds de jaren 1970 sterk gedaald, zeggen onderzoekers. Sommige dieren die leven van insecten, zijn ook verdwenen. Hogere temperaturen zijn mogelijk de oorzaak. 

Vorig jaar constateerden onderzoekers in Duitsland dat het aantal insecten daar in 27 jaar tijd met 76 procent is afgenomen. De oorzaak daarvan is niet duidelijk. Het zou volgens de onderzoekers mogelijk te maken kunnen hebben met pesticidengebruik en verlies van habitat. 

Op Puerto Rico vingen onderzoekers in insectenvallen zestig keer minder insecten vergeleken met de situatie in de jaren 1970. Het gebruik van pesticiden op Puerto Rico is sinds 1969 echter met 80 procent gedaald, volgens Brad Lister, hoofdauteur van de studie. Lister is verbonden aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy (New York).

Temperatuurstijging

In de tropische regenwouden in het noordoosten van Puerto Rico is de temperatuur sinds de jaren 1970 met 2 graden gestegen. “Onze bevindingen suggereren dat de effecten van de klimaatverandering in tropische bossen wellicht groter zijn dan we denken”, zegt Lister.

In eerdere studies werd de voorspelling gedaan dat het aantal insecten door de opwarming van de aarde zou afnemen met 20 procent. Deze nieuwe studie laat ook een afname zien van het aantal dieren dat zich voedt met insecten, zoals hagedissen, kikkers en vogels.

Voedselsysteem

Stijging van de temperatuur heeft invloed op de voedselvoorziening in de tropische bossen, omdat er sprake is van een complexe interactie tussen soorten planten en dieren in het ecosysteem. Insecten spelen daarin een belangrijke rol: ze zijn prooidier, roofdier, bestuiver en herbivoor. Als zij verdwijnen, zal dat volgens de onderzoekers uiteindelijk leiden tot het instorten van het voedselsysteem in het regenwoud.

De studie is deze week verschenen in PNAS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.