‘Turkije dwingt vluchtelingen om "vrijwillig" terug te keren’

Amnesty: ‘Turkije deporteert Syriërs naar oorlogsgebied’

bron: youtube

Vluchtelingenkamp aan de Syrische grens in Suruç, Turkije. In de maanden voor de militaire inval in Syrië heeft Turkije vluchtelingen Syrische vluchtelingen teruggestuurd naar  oorlogsgebied. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van nieuw onderzoek.

In de maanden voor de militaire inval in Syrië heeft Turkije Syrische vluchtelingen teruggestuurd naar oorlogsgebied. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van nieuw onderzoek.

“Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgelogen of gedwongen om terug te keren.”

Verschillende vluchtelingen beschreven aan Amnesty International hoe de Turkse politie hen sloeg of bedreigde zodat ze documenten zouden ondertekenen waarin ze te kennen gaven vrijwillig naar Syrië te willen terugkeren.

“Turkije beweert dat Syrische vluchtelingen zelf kiezen om terug te keren naar de conflictzone, maar dat is manifest onwaar”, zegt Anna Shea van Amnesty International. “Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgelogen of gedwongen om terug te keren”.

3,5 miljoen vluchtelingen

De afgelopen acht jaar heeft Turkije meer dan 3.6 miljoen vluchtelingen, en daarvoor verdient het land erkenning, zegt Amnesty. “Maar Turkije mag zijn gulheid nu niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internationale wetgeving te schenden”, zegt Shea.

Het is volgens de organisatie moeilijk om het totale aantal aantal deportaties te becijferen, omdat ze geen toegang heeft tot officiële statistieken. Gebaseerd op tientallen interviews tussen juli en oktober schat Amnesty dat het mogelijk over honderden mensen gaat in de afgelopen maanden. Volgens de Turkse overheid zijn in totaal 315.000 mensen vrijwillig teruggekeerd naar Syrië.

“Het is verontrustend dat de deal tussen Turkije en Rusland deze week het ook heeft over ‘de veilige en vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar een veilige zone die gecreëerd moet worden’”, zegt Shea. “Terugkeer was tot nu toe allesbehalve veilig en vrijwillig. Nu lopen nog eens miljoenen andere Syrische vluchtelingen gevaar om teruggestuurd te worden”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.