Meer dan 300.000 mensen krijgen toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg

België opent coronaziekenhuis in Rwanda

bron Twitter / @CityofKigali

Het nieuwe Nyarugenge District Hospital in Kigali, Rwanda

In de Rwandese hoofdstad Kigali heeft een gloednieuw ziekenhuis de deuren geopend dat momenteel ook dienst zal doen als nationaal COVID-19-behandelcentrum. Het project is een samenwerking tussen het Oost-Afrikaanse land en de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Het Nyarugenge District Hospital biedt onder meer zuurstoftherapie en intensieve zorg aan de inwoners van het district Nyarugenge. Het gigantische project werd gefinancierd door België en uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap (Enabel), de stad Kigali en het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Veel nieuwe coronagevallen

Het Nyarugenge District Hospital is sinds december operationeel en doet sinds vorige maand ook dienst als nationaal COVID-19-behandelcentrum. Het land kent immers een grote toename van nieuwe coronagevallen.

Door de bouw van het ziekenhuis krijgen nu meer dan 300.000 mensen uit het district toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg. ‘Moeders moesten ver gaan om te bevallen en patiënten moesten worden overgebracht naar andere districtsziekenhuizen’, zegt arts Vincent Tihon, de coördinator van het ziekenhuisproject.

‘Daardoor gingen de ziekte- en sterftecijfers naar omhoog. Vroeger gingen patiënten met niet-overdraagbare ziekten voor controle en behandeling naar verafgelegen openbare ziekenhuizen of betaalden hoge rekeningen voor privéklinieken. Andere ziekenhuizen werden daardoor overstelpt met extra patiënten en konden niet systematisch een complete kwaliteitszorg bieden.’

Gedigitaliseerd

Het ziekenhuis telt momenteel 120 bedden en biedt uitgebreide diensten zoals radiologie, chirurgie, een kraam- en neonatale afdeling, een afdeling intensieve zorgen, kindergeneeskunde en een spoeddienst. De medische dossiers zijn volledig gedigitaliseerd, zodat artsen en verpleegkundigen de patiëntendossiers op elk gewenst moment kunnen inkijken en vertrouwelijk behandelen.

Laboratoriumresultaten en röntgenfoto’s worden automatisch bij het medisch dossier gevoegd. Voorschriften zijn geautomatiseerd zodat apotheekdiensten de voorgeschreven geneesmiddelen op een efficiënte manier kunnen verstrekken.

Het ziekenhuis verleent ook diensten in de eerstelijnsgezondheidszorg en houdt toezicht op zes gezondheidscentra in het verzorgingsgebied.

In een tweede fase wordt de capaciteit uitgebreid tot 300 bedden en zullen ook broodnodige diensten als oogheelkunde, fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg worden aangeboden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

COVID-19-behandelcentrum

Het feit dat het ziekenhuis momenteel werd aangeduid als COVID-19-behandelcentrum getuigt van de hoge norm en het goede zorgniveau, zegt Dirk Deprez, landenvertegenwoordiger van Enabel in Kigali.

Vorige week is Rwanda begonnen met het vaccineren tegen corona van hoogrisicogroepen zoals eerstelijns gezondheidswerkers. Het ziekenhuis is een van de locaties waar de vaccinatiecampagne van start is gegaan.

Rwanda verwierf goedgekeurde coronavaccins in beperkte hoeveelheden via internationale partnerschappen. Een bredere uitrol moet later deze maand volgen met leveringen van de Covax Facility en het Africa Medical Supplies Platform van de Afrikaanse Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.