Wereldwijd wonen 1,1 miljard mensen in berggebieden

Berggemeenschappen lijden steeds vaker honger

© Kelley Lynch / USAID

Deze eeuw is de honger bij mensen die in berggemeenschappen leven fors toegenomen, en COVID-19 verergert de situatie nog, stellen de Verenigde Naties. Wereldwijd wonen 1,1 miljard mensen in de bergen. In ontwikkelingslanden is de helft van de landelijke bergbewoners ondervoed.

In berggebieden in ontwikkelingslanden is het aantal mensen met voedselonzekerheid gestegen van 243 miljoen in 2000 tot 346 miljoen in 2017, blijkt uit een nieuwe studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

‘Door de coronapandemie is een moeilijke situatie urgent geworden: de beperkingen die door verschillende landen zijn opgelegd hebben de kwetsbaarheid van berggemeenschappen vergroot, want voor hun overleven zijn ze afhankelijk van landbouw en toerisme’, stelt het rapport.

María Helena Semedo, adjunct-directeur van de FAO, zegt dat ‘de helft van de inwoners van landelijke berggebieden in ontwikkelingslanden onvoldoende voedsel heeft om een gezond leven te leiden. Nu worden ze geconfronteerd met de gevolgen van de pandemie.’

Gewapende conflicten

De berggebieden in ontwikkelingslanden, vooral op het platteland, kampen ook met sociaal isolement, beperkte toegang tot basisdiensten, aantasting van het milieu, en blootstelling aan rampen en aan de impact van de klimaatverandering.

Vaak verstoren ook gewapende conflicten het leven van deze berggemeenschappen. Van 2000 tot 2018 woonden 212 miljoen plattelandsbewoners in berggebieden met een hoge of gemiddelde conflictintensiteit, 50 miljoen van hen kampen nog steeds met gewapende conflicten.

Ook de ecosystemen in de bergen worden steeds kwetsbaarder als gevolg van de druk van veranderingen in landgebruik en klimaat, overexploitatie, vervuiling en demografische verschuivingen.

Landbouwpraktijken

In de meeste ontwikkelingslanden is de impact van niet-duurzame landbouwpraktijken op de bodem zeer groot. De bodemdegradatie brengt de duurzaamheid van gewassen, vee en waterbronnen in gevaar.

Bergen beslaan 39 miljoen vierkante kilometer, ruim een kwart (27 procent), van het aardoppervlak. Er wonen 1,1 miljard mensen (15 procent van de totale bevolking), waarvan een miljard in ontwikkelingslanden, en 648 miljoen (65 procent) op het platteland.

In de ontwikkelingslanden is het aantal bergbewoners sinds 2000 toegenomen, alleen in gebieden op grotere hoogte, boven 3500 meter, is het aantal gedaald.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Te weinig calorieën en eiwitten

De FAO schat dat 346 miljoen van deze inwoners in gebieden wonen waar te weinig calorieën en eiwitten beschikbaar zijn om gezond te leven.

Het grootste deel van deze groep woont in Afrika. Van de 196 miljoen bergbewoners op het platteland verkeerden 132 miljoen in voedselonzekerheid in 2017, waarvan 94 miljoen in Oost-Afrika.

In Azië kampen 195 miljoen mensen in landelijke berggebieden met honger (89 miljoen in Oost-Azië, 64 miljoen in Zuid-Azië), in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied gaat het om 17 miljoen van de 55 miljoen inwoners in landelijke berggebieden (9 miljoen in Centraal-Amerika en Mexico, 7 miljoen in Zuid-Amerika, 1 miljoen in de Caraïbische landen).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.