Welke impact hebben hormoonverstoorders op voortplanting dieren?

Hormoonverstoorders: niemand kent risico voor milieu

CC Leon Overweel / Unsplash

Zeeleeuwen

De wetenschap heeft geen idee van de schade die complexe cocktails van chemicaliën hebben op hormonen, de groei en de voortplanting van dieren. Dat blijkt uit een analyse door de Brunel Universiteit in Londen.

Het ‘schone’ water dat waterzuiveringsstations produceren, bevat in werkelijkheid nog heel wat chemicaliën met een hormoonverstorende werking, waaronder ook geneesmiddelen als oestrogeen uit de pil, en ook microplastics.

Hoewel wetenschappers steeds hogere concentraties meten in rivieren en oceanen en in dieren als orka’s, dolfijnen en tonijnen, is over de werking bijzonder weinig bekend.

Voorspellen

Het zal nog lang duren voor we op basis van de structuur van een chemische stof kunnen begrijpen of ze negatieve gevolgen zal hebben voor het milieu, bij welke soorten en bij welke concentraties”, zegt hoogleraar John Sumpter, ecotoxicoloog aan de Brunel-universiteit in Londen. “Nu merken we de effecten pas als ze zich manifesteren. Dat is niet de positie waarin je als maatschappij wilt zitten. We willen toxiciteit kunnen voorspellen.”

Het zal nog lang duren voor we op basis van de structuur van een chemische stof kunnen begrijpen of ze negatieve gevolgen zal hebben voor het milieu”

Hormoonverstoorders hebben impact op primaire biologische aspecten zoals groei, voortplanting en de werking van organen. Ze zijn afkomstig van plastics, maar ook van elektronisch afval, PCB’s en vlamvertragers die bij het afval terechtkomen. Een bepaalde chemische stof in de anticonceptiepil kan bijvoorbeeld mannelijke vissen vrouwelijk maken, zegt Sumpter.

De mogelijke bedreigingen voor het wild zijn tussen de jaren zestig en tachtig breed wetenschappelijk geaccepteerd”, zegt Paul Jepson, expert van de Zoological Society of London. “Maar in de meeste gevallen werd dat effect pas ontdekt als de getroffen populatie achteruitging.”

Cocktail

Ondanks de grote hoeveelheden hormoonverstoorders in het milieu bestaat er tot nog toe vooral onderzoek naar het effect van één bepaalde stof op het milieu. Er is maar heel weinig bekend over hoe bepaalde stoffen met elkaar interageren.

Het toegenomen gebruik van plastic, middelen tegen depressie en diabetes zullen allemaal de concentraties aan hormoonverstoorders doen toenemen”, zegt Sumpter. “Maar tegelijk blijft er enorme onzekerheid over de potentieel negatieve impact op het milieu. Beleidsmakers moeten de bekende risico’s en de “bekende onbekenden” uit ons onderzoek afwegen tegen de voordelige economische, medische en andere aspecten van elke stof.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.