Kwetsbaar voor droogte en stijgende zeespiegel

Libanon verhoogt klimaatambitie ondanks crisis in het land

EU ECHO / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Libanon kampt al tien jaar met de gevolgen van het uiteenvallen van buurland Syrië. Vorige zomer verergerden de problemen, toen een dodelijke explosie in de haven van Beiroet grote delen van de stad verwoestte.

Libanon heeft zijn klimaatambitie voor 2030 verhoogd, ondanks politieke onrust, het coronavirus en de ergste economische crisis in dertig jaar tijd.

Libanon diende deze week zijn plannen voor 2030 in bij de Verenigde Naties. Daaruit blijkt dat het land de CO2-uitstoot wil verminderen met 20 procent ten opzichte van de business-as-usual-projecties.

‘Ondanks alle problemen, blijft Libanon toegewijd aan de strijd tegen de klimaatcrisis’, staat in het plan. De regering zegt duurzame economische groei te willen stimuleren door banen te creëren in de hernieuwbare sector, de uitrol van welzijnsprogramma’s en bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

Droogte en zeespiegelstijging

Tegen 2030 wil Libanon 18 procent van zijn elektriciteit en 11 procent van zijn warmte uit hernieuwbare bronnen halen. Eerder was dat een gecombineerd doel van 15 procent.

‘Libanon ziet de klimaatverandering als een dreigende multiplier van de huidige problemen.’

‘Libanon heeft internationale hulp nodig om de economische neergang te boven te komen, de economie duurzaam op te bouwen en de veerkracht in de samenleving te herstellen’, zegt de regering in de toelichting bij het ingediende plan.

Het land geeft in de komende tien jaar prioriteit aan aanpassingsmaatregelen, zoals het bestrijden van verwoestijning en het helpen van boeren om zich te weren tegen de klimaatimpact. Libanon is kwetsbaar voor droogte en de stijgende zeespiegel.

‘Libanon ziet de klimaatverandering als een dreigende multiplier van de huidige problemen. Klimaatproblemen kunnen de bestaande problematiek verergeren en de sociaaleconomische vooruitgang hinderen’, zegt Mary Awad van het VN-Ontwikkelingsprogramma.

Syrische vluchtelingen

VN-klimaatchef Patricia Espinosa en Alok Sharma, de voorzitter van klimaatconferentie COP26 (in november in Glasgow), juichten de plannen van Libanon toe via Twitter. Het plan werd vrijgegeven te midden van groeiende publieke onrust over de politieke en economische problemen. Deze week gingen in Beiroet demonstranten de straat op. Ze blokkeerden wegen en staken banden in brand, terwijl de Libanese munt crashte naar een tiende van zijn waarde aan het begin van de economische crisis, eind 2019.

Het land kampt al tien jaar met de gevolgen van het uiteenvallen van buurland Syrië en nam sinds 2011 meer dan 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op. Het land telt ook relatief veel corona-infecties, vergeleken met de rest van de regio.

Vorige zomer verergerden de problemen, toen een dodelijke explosie in de haven van Beiroet grote delen van de stad verwoestte en 30.000 mensen dakloos maakte. De Libanese regering trad af, maar een impasse tussen voormalig president Michael Aoun en zijn beoogde opvolger Saad al-Hariri vertraagde de formatie van een nieuw kabinet.

Hervorming

Het land is tevens verwikkeld in een langdurige maritiem grensconflict met buurland Israël, over een stuk oceaan van 330 vierkante mijl met rijke methaangasreserves. Toegang tot dit offshore gas zou de Libanese economie ten goede komen, maar een oplossing van het conflict is er nog niet.

‘Libanon zal uitgebreide institutionele, bestuurlijke, financiële en politieke hervormingen moeten doorvoeren, wil de implementatie van het klimaatplan soepel en effectief verlopen’, zegt Awad.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Climate Change News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.