Dossier: 
'Raciale vooringenomenheid in de Verenigde Staten is systemisch'

Politietraining in VS helpt niet tegen raciale vooroordelen

raymondclarkeimages (CC BY-NC 2.0)

In de Amerikaanse staat Vermont probeert de politie raciale vooroordelen weg te krijgen met intensieve training. Maar ook na de training houden agenten veel meer zwarte bestuurders tegen, blijkt uit onderzoek. ‘Raciale vooringenomenheid in de Verenigde Staten is systemisch.’

De staat Vermont geldt in de VS als een voorloper in de strijd tegen raciale vooringenomenheid bij de politie. Sinds 2015 worden er systematisch data over verkeerscontroles bijgehouden. Er wordt ook zwaar in training geïnvesteerd.

Bij sommige politiediensten in de staat leidden die trainingen tot ‘kleine verbeteringen’ maar in grote lijnen veranderden ze het politiegedrag niet, zeggen onderzoekers, die de verkeerscontroles onder de loep namen.

Vier keer meer kans

Stephanie Seguino (Universiteit van Vermont), Nancy Brooks (Cornell-university) en data-analist Pat Autilio onderzochten de cijfers over verkeerscontroles van acht politiekorpsen van Vermont.

Ondanks het hogere controlepercentage werd bij zwarte en latinobestuurders minder snel illegale waar aangetroffen dan bij witte bestuurders.

De basis vormde een onderzoek uit 2017, toen de politiecontroles van 2015 in de hele staat in kaart waren gebracht. Toen stelde men vast dat zwarte autobestuurders vier keer meer kans maakten om door de politie te worden tegengehouden dan witte chauffeurs; latino’s maakten drie keer meer kans.

Ondanks het hogere controlepercentage werd bij zwarte en latinobestuurders minder snel illegale waar aangetroffen dan bij witte bestuurders. 

Intensieve training

Door dat eerste onderzoek werden verschillende maatregelen genomen om de raciale vooringenomenheid te verminderen. Intensieve training speelde daarbij een grote rol.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Een nieuw onderzoek keek naar de cijfers van de vier volgende jaren, tot 2019, voor de korpsen in zeven steden en voor de staatspolitie. Daaruit blijkt dat de raciale verschillen in de politiecontroles blijven bestaan. Zwarte bestuurders worden nog steeds veel vaker tegengehouden. 

Systemisch

De resultaten voor de verschillende korpsen lopen bovendien sterk uiteen. Bij sommige politiekorpsen is een bescheiden vooruitgang te zien, in andere is de raciale vooringenomenheid nog toegenomen de laatste vier jaar.

‘Negatieve stereotypen over mensen met een andere huidskleur zijn diep geworteld’

Dat er zo weinig vooruitgang is geboekt, geeft aan hoe groot de uitdaging is, zegt Stephanie Seguino, hoogleraar economie. ‘Raciale vooringenomenheid in de Verenigde Staten is systemisch, en negatieve stereotypen over mensen met een andere huidskleur zijn diep geworteld. Zonder aanhoudende aandacht en toewijding is het probleem erg moeilijk uit te roeien.’

Volgens Seguino is de houding van de korpsleiding een sleutelfactor. Zo deelt de staatspolitie van Vermont de data met zijn agenten en worden commandanten onder meer geëvalueerd op hun effectiviteit om raciale vooringenomenheid te verminderen.

Het onderzoek suggereert dat dergelijke inspanningen resultaten kunnen opleveren, maar mogelijk meer tijd vergen om vruchten af te werpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.