Recordaantal latino’s mag dit jaar stemmen in VS

Het aantal stemgerechtigde latino’s in de VS is op recordhoogte. Slecht nieuws voor Trump, die zich door zijn recente uitspraken onpopulair heeft gemaakt bij latino-kiezers.

  • Grand Canyon National Park (CC BY 2.0) Latijns-Amerikaanse migranten leggen de eed van trouw af tijdens een naturalisatieceremonie in Arizona Grand Canyon National Park (CC BY 2.0)

Dit jaar mogen 27,3 miljoen latino’s (Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst) volgens het Pew Research Center stemmen. Dat is vier miljoen meer dan in 2012. Latino’s maken dit jaar 12 procent van de stemgerechtigde populatie uit. In totaal zijn er 57 miljoen latino’s in de VS.

De grote toename van stemgerechtigde latino-stemmers komt vooral doordat er tussen 2012 en dit jaar 3,2 miljoen latino’s achttien zijn geworden. Van alle latino-kiezers is maar liefst 44 procent “millennial” (tussen de 18 en 36 jaar). De Clinton-campagne zet beroemdheden als Eva Longoria en Salma Hayek in om latino’s in november naar de stembus te krijgen.

50 procentpunt

Het is slecht nieuws voor Donald Trump. Met zijn opmerking dat Mexico verkrachters naar de VS stuurt, zijn openlijke twijfel aan de onafhankelijkheid van een rechter met Mexicaanse achtergrond en het belachelijk maken van de Venezolaanse Miss Universe Alicia Machado, heeft Trump zich zeer onpopulair gemaakt bij latino-kiezers.

Volgens een peiling van NBC News/Wall Street Journal die deze week gepubliceerd werd, zou op dit moment 67 procent van de latino’s op Clinton stemmen, 17 procent op Trump, 3 procent op Gary Johnson en 3 op Jill Stein. Als de keuze tussen Clinton en Trump gegeven werd, zou 70 procent op Clinton en 17 op Trump stemmen.

Swingstaten

De toename van latino-kiezers is ook op een ander vlak goed nieuws voor Clinton. In de zogenaamde swingstaten, staten die de ene keer naar de Democraten en de andere keer naar de Republikeinen gaan, is het aantal latino-kiezers toegenomen.

Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder Florida.

In Arizona maken latino’s 22 procent van de kiesgerechtigden uit, in Florida 18 procent en Nevada 17 procent.

Vooral Florida is een zeer belangrijke staat. Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder die staat. Op dit moment voorspelt het invloedrijke FiveThirtyEight echter dat Clinton Florida wint (het geeft Clinton een kans van 75 procent dat ze Florida wint). Ook Nevada en Arizona gaan volgens FiveThirtyEight waarschijnlijk naar Clinton (met een kans van respectievelijke 74,2 en 56,5 procent).

Texas

Zelfs Texas zou haalbaar kunnen zijn voor Clinton. Dat is uniek, want de zuidelijke staat is van oudsher een Republikeins-stemmende staat.

Volgens verschillende peilingen deze week ligt Trump in Texas slechts 2 tot 3 procentpunt voor op Clinton. FiveThirtyEight verklaart dat deels doordat er veel hoogopgeleide witte Amerikanen naar Texas zijn verhuisd (de economie groeit er hard), maar ook doordat Texas een grote groep Republikeinse latino’s heeft. Zij hebben zich van Trump afgekeerd, maar zouden mogelijk wel op een andere Republikeinse kandidaat gestemd hebben.

Toch is de impact van de latino-stem in Texas beperkt. Texas is een zeer diverse staat, maar liefst 11 procent van de inwoners is geen Amerikaans burger en mag dus niet stemmen. Het Texaanse electoraat is daarom veel minder divers dan de bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.