‘Het is van groot belang dat iedereen samenwerkt om processen en toeleveringsketens te veranderen’

Tegen 2040 stroomt dubbel zoveel plastic in de Middellandse Zee

J. S. (CC BY-NC-ND 2.0)

Op basis van een jaarlijkse toename van de wereldwijde plasticproductie met 4 procent, schat het rapport dat zonder ingrijpende maatregelen de jaarlijkse lekkage tegen 2040 zal stijgen tot 500.000 ton per jaar.

Elk jaar komt zo’n 229.000 ton plastic in de Middellandse Zee terecht, vergelijkbaar met 500 zeecontainers per dag. Zonder ingrijpende maatregelen zal die hoeveelheid verdubbelen tegen 2040, stelt een nieuw rapport.

De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN)  bracht alle plasticstromen in de 33 landen rond de Middellandse Zee in kaart. Daaruit blijkt dat macro-plastics als gevolg van pover afvalbeheer goed zijn voor 94 procent van de totale vervuiling. Als het eenmaal in zee is gespoeld, valt het plastic meestal uiteen microplastics (deeltjes kleiner dan 5 millimeter), die bezinken in de sedimenten.

Autobanden

Voor primaire microplastics − plastic dat in minuscule vorm in de zee terechtkomt − wordt de plasticstroom richting de Middellandse Zee op 13.000 ton per jaar geschat. Slijtage van autobanden  is de grootste bron (53 procent), gevolgd door textiel (33 procent), microkorrels uit cosmetica (12 procent) en productiekorrels (2 procent).

Egypte, Italië en Turkije zijn de landen met de grootste plasticvervuiling in zee: respectievelijk 74.000, 34.000 en 24.000 ton per jaar. Vooral de grote kustpopulaties en slecht afvalbeheer zijn daarvoor verantwoordelijk. Per hoofd van de bevolking voeren Montenegro, Albanië, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië de rangschikking aan.

Verdubbeling

Op basis van een jaarlijkse toename van de wereldwijde plasticproductie met 4 procent, schat het rapport dat zonder ingrijpende maatregelen de jaarlijkse lekkage tegen 2040 zal stijgen tot 500.000 ton per jaar - meer dan een verdubbeling.

De plasticvervuiling kan schadelijk zijn voor mariene ecosystemen en de biodiversiteit. Zeedieren kunnen verstrikt raken in de grotere stukken of plastic afval inslikken en sterven door uitputting en verhongering. Vaak bevat het plastic ook chemische stoffen zoals weekmakers of brandvertragers. Die kunnen schadelijk zijn voor zowel ecosystemen als de menselijke gezondheid, vooral in een grotendeels ingesloten zee zoals de Middellandse Zee. Dat bleek vorige maand nog uit onderzoek door de Universiteiten van Gent en Wageningen.

Afvalbeheer

‘Het is daarom van groot belang dat overheden, de particuliere sector, onderzoeksinstellingen en andere industrieën en consumenten samenwerken om processen en toeleveringsketens te veranderen’, zegt Antonio Troya, directeur van de IUCN.

Beter afvalbeheer, te beginnen met afvalinzameling, heeft volgens het rapport het grootste potentieel om plasticlekkage terug te dringen. De afvalophaling in honderd steden verbeteren kan elk jaar meer dan 50.000 ton plasticvervuiling in zee vermijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.