Er is slechts 42 miljard dollar om moedersterfte, gendergeweld en genitale verminking te voorkomen

370 miljard dollar nodig voor reproductieve zorg en gendergelijkheid meisjes en vrouwen

USAID Africa Bureau [Public domain]

Er is zo’n 370 miljard dollar nodig om de ontwikkelingsdoelen voor vrouwen en meisjes op het gebied van reproductieve zorg en gendergelijkheid te halen. Dat bleek deze week tijdens de internationale bevolkingsconferentie in Nairobi.

Voor elke 830 vrouwen die dagelijks sterven door complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, kampen naar schatting 20 anderen met ernstige verwondingen, infecties of handicaps.

Op de International Conference on Population and Development (ICPD25), een vervolg op de VN-top in 1994 in Caïro over seksuele en reproductieve zorg, staan drie doelen centraal: het terugdringen van onnodige moedersterfte tot nul, het voorkomen van gendergeweld en schadelijke praktijken zoals genitale verminking, en goede gezinsplanning.

Tekorten

Om die drie doelen te halen, is in totaal 370 miljard dollar nodig, zei Achim Steiner, hoofd van de VN-Ontwikkelingsorganisatie (UNDP). Hij wees er ook op dat de 114 miljard dollar die nodig is om voor 2030 een einde te maken aan onnodige sterfgevallen tijdens de zwangerschap en bevalling in 120 landen die prioriteit hebben, het equivalent is van de prijs van 4200 militaire tanks.

Momenteel is slechts 42 miljard dollar beschikbaar om de drie doelen te halen. “Investeerders vinden en de gaten dichten zal niet eenvoudig zijn”, zei Nerima Were, programmamanager bij Kenya Legal and Ethical Issues Network, een niet-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met hiv en aids. “De meeste landen hebben inmiddels reproductieve en gezondheidsrechten wettelijk vastgelegd, maar het mobiliseren van binnenlandse fondsen voor de uitvoering bleef veelal uit.”

Investeringen

Were zei dat het van cruciaal belang is te formuleren in welke vorm deze investeringen gedaan moeten worden. Momenteel is het volgens haar niet duidelijk of het moet gaan om buitenlandse investeringen, binnenlandse fondsen of investeringen van private bedrijven.

“Deze discussie gaat niet alleen over dollars, maar ook over waarden en keuzes. De keuzes moeten vertaald worden in een praktische manier van besluitvorming”, zei Steiner. Financiële besluiten kunnen volgens hem verschillende vormen aannemen. Een analyse van de tekorten is de manier om te bepalen welk type investering het meest passend is.

Samenlevingen moeten volgens hem beter geïnformeerd zijn om betere keuzes te kunnen maken. “De kwestie is niet wat het kost om deze drie doelen te halen, maar wat het kost als we dat niet doen”, betoogde hij.

Politieke wil

Uit data van de Wereldbank blijkt dat gezinsplanning “de beste optie” is voor regeringen. Elke dollar die wordt uitgegeven aan anticonceptie in ontwikkelingslanden, leidt tot een vermindering van de kosten van pre- en postnatale zorg met 2,20 dollar. Uit de schattingen van de Wereldbank blijkt ook dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in gezinsplanning, zichzelf terugbetaalt met 120 dollar aan uitgespaarde kosten.

‘Een investering van 370 miljard dollar kan de vooruitgang van de andere SDG’s versnellen.’

Volgens Steiner kan het investeren van de benodigde 370 miljard dollar potentieel duizenden miljarden dollars vrijmaken. “Dat kan de vooruitgang van de andere SDG’s versnellen.”

In Afrikaanse landen wordt doorgaans te weinig uitgegeven aan de gezondheidssector. “Afrika heeft de financiële mogelijkheden deze drie doelen te halen” zegt Jackson Chekweko, directeur van Reproductive Health Uganda. Hij wijst op de economische groei in Afrika en het gebrek aan politieke wil. “Er is altijd geld voor zaken die door regeringen, vooral presidenten, worden aangeduid als prioriteit. Afrikaanse presidenten hebben veel invloed op de besteding van geld.”

Oeganda, zegt hij, heeft onlangs tijdens een top in Londen 5 miljoen dollar per jaar toegezegd voor gezinsplanning “omdat de president dat wilde.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Uhuru Kenyatta

Chekweko wijst ook op een nieuwe generatie leiders, zoals president Uhuru Kenyatta in Kenia, die niet bang zijn ambitieuze beloften te doen. “President Kenyatta heeft verschillende gedurfde uitspraken gedaan tijdens de ICPD25-top. Hij verklaarde dat Oost-Afrikaanse landen genitale verminking zullen reduceren tot nul voor 2022. Ook gendergeweld zal volgens hem uitgeroeid worden.”

Het tonen van politieke wil helpt bij het aangaan van partnerschappen om de financiële gaten te dichten, zegt Chekweko. “Als we het erover eens zijn dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een prioriteit zijn, volgt het geld hiervoor ook. Zelfs als dat betekent dat belastingen zoals de BTW iets omhoog moeten, met slechts 1 procent.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.