Duurzaam bouwen

Zweedse Jönköping bouwt eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld

© Nilsson Energy

De Zweedse stad Jönköping krijgt de eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld. Het gaat om twee flatgebouwen zonder aansluiting op het energienet. De woningen regelen ook hun eigen water en doen zelf de verwerking van het afvalwater.

De flats die zullen worden gebouwd in Jönköping, zijn zelfvoorzienend op het vlak van energie en ook water. Ze zuiveren ook hun afvalwater, waardoor ze de eerste 100 procent off-grid-flatgebouwen ter wereld zijn.

Woningbouwer Vätterhem zal samenwerken met verschillende andere bedrijven, onder meer specialisten in brandstofcel-technologie, om de woningen tegen 2023 te realiseren.

Regenwater

De gevels, daken en ramen van de flatgebouwen krijgen zonnepanelen. Ook komen er warmtepompen, geothermische buizen en een installatie om waterstofgas te maken uit overtollige elektriciteit.

Het water in de flat komt van een boorput, die zich vult met regenwater en alle wooneenheden zijn voorzien van systemen die water recycleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.