Myanmar

UN Photo/Luke Powell (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Rusland en Oekraïne hebben antipersoonsmijnen ingezet, ondanks verdrag

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.
Julie Ricard / Unsplash
Nieuws

Wereldwijd nu 114 miljoen mensen op de vlucht

Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is, rondt deze maand de kaap van 114 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Oorlog en extreem weer zijn de belangrijkste oorzaken voor de stijging.
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Simon Conway / Landmine Action (CC BY 2.0)
Nieuws

Clusterbommen eisen recordaantal slachtoffers in 2022

Vorig jaar raakten 1172 mensen gedood of verwond door clusterbommen, het hoogste aantal sinds 2010. Dat is vooral te wijten aan de wijdverbreide inzet van clusterbommen in Oekraïne.
IndustriALL Global Union (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Kledingmerken medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in Myanmar’

In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden, stelt Business & Human Rights Resource Centre. Westerse merken zijn daarvoor volgens de ngo verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.
MgHla via WikiMedia Commons
Analyse

Persvrijheid en homorechten als barometer voor tanende democratie in Zuidoost-Azië

Op het einde van de vorige eeuw leek Zuidoost-Azië op weg om een democratisch lichtbaken in de regio te worden. Vandaag zijn sterke mannen en militaire junta’s weer helemaal terug. Wat is er aan de hand in het gebied en hoe liggen de kaarten voor de democratie?
© Fair Wear
Nieuws

Kledingmerken transparanter, maar lonen blijven laag

Betalen kledingmerken hun arbeiders een leefbaar loon uit? Daarover zwijgt, volgens Fashion Revolution, 99% van de merken in alle talen. Met een Europees burgerinitiatief, dat loopt tot 19 juli, vraagt #GoodClothesFairPay Europese burgers om aan te dringen op wetgeving voor eerlijke lonen.
Nomad Bikers / Unsplash
Nieuws

Gletsjers in de Himalaya verdwijnen in een rotvaart

De gletsjers in de Himalaya slinken steeds sneller en kunnen al tegen het einde van deze eeuw voor 80 procent verdwenen zijn. Daarmee komt de watervoorziening voor 2 miljard mensen in gevaar, waarschuwt een nieuw rapport.
Maung Sun / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Menselijke tol militaire coup Myanmar wordt zwaar onderschat, zegt nieuw rapport

Volgens het Noorse onderzoeksinstituut Prio zijn er in Myanmar minstens 6000 burgers door geweld omgekomen in de 20 maanden na de staatsgreep door de militaire junta in 2021. Dat is heel wat meer dan eerdere schattingen, onder meer door de Verenigde Naties.
Mohd Nor Azmil Abdul Rahman / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Nieuws

Myanmar weert hulpverlening aan slachtoffers cycloon Mocha

De junta van Myanmar weert internationale hulpverleners uit de deelstaat Rakhine, waar honderdduizenden mensen - onder wie veel Rohingya-vluchtelingen - nood hebben aan voedsel en onderdak na de doortocht van cycloon Mocha vorige maand.
Emmanuel Ikwuegbu / Unsplash
Nieuws

Steeds meer kinderen zonder onderwijs door crisis in hun land

Het aantal schoolgaande kinderen in een crisissituatie is in een jaar tijd gestegen met ruim 12 procent tot 224 miljoen. Het grootste deel van de kinderen heeft geen toegang tot kwalitatief onderwijs, waarschuwen de Verenigde Naties (VN).
European Union 2019 / Christian Jepsen (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Extreem weer kostte sinds 1970 al aan twee miljoen mensen het leven

Bijna 12.000 rampen, 2 miljoen doden en een economische kost van 4300 miljard dollar: dat is de tol van extreem weer sinds 1970. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie.

Pagina's