Zullen de goede voorouders het uiteindelijk halen?

Voorouders en de generaties van de toekomst

©  Luc Vankrunkelsven

 

De huidige generatie heeft een grote impact op de volgende generaties. Voor de toekomst van onze nakomelingen is het daarom belangrijk om een ‘goede voorouder’ te zijn, meent wereldblogger Luc Van Krunkelsven. Bolsonaro in Brazilië behoort alleszins niet tot deze categorie.

Op het World Conservation congres van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature and National Resources) staat een houten tunnel met inscriptie: ‘Générations Nature’. Eerst dacht ik dat het om ‘Générations Future’ ging, maar beide gaan hand in hand. In een te heet klimaat en zonder de nodige biodiversiteit is er geen toekomst voor de volgende generaties.

Als ambassadeur van de ‘Grootouders voor het klimaat’ ben ik het boek van Roman Krznaric aan’t lezen: ‘De goede voorouder. Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld’. Boeiende lectuur in deze verwarrende tijden met opwarming van de aarde en uitdoven van veel biodiversiteit. Tegen 2050 dreigen 1 miljoen van de 8 miljoen gekende wezens, planten en dieren, uit te sterven.

Het blijft vreemd dat bij de sponsors van het congres multinationals zitten zoals BNP Paribas, Nutella en nog andere discutabele bedrijven.

Op dit congres is dan ook niet alleen de bedrijfswereld aan zet, maar zijn er ook vele initiatieven om vogels, planten, habitats en ecosystemen te beschermen. Er is veel aandacht voor het leven in de oceanen en in de Middellandse Zee.

De Europese Commissie is prominent aanwezig met haar ‘Natura 2000’ en andere projecten. De Franse overheid pakt ook met heel wat plannen uit. De Russische Ambassade, Zuid-Korea, Peru, Hawaï, Centraal-Afrika, West-Afrika, en zovele andere zijn present. Een centrale ruimte heeft de welluidende naam ‘Post-2020 partnership pavilion’.

Toekomstige generaties

Buiten en in een aparte hal is een heel dorp opgebouwd voor kinderen en jongeren, de volgende generatie. De stad Marseille is hier sterk aanwezig, alsook de bredere Provence, de Alpen en Côte d’Azur.

Het is een verademing om hier als voorouder rond te kuieren en de kinderen leergierig te zien genieten. Het doet me denken aan de film van Louise Amand die we hier nu draaien. Daarin zegt een sojaboer die, zoals vele andere boeren van de zuidelijke deelstaat Paraná, noordelijker is opgeschoven om te ontbossen en meer land in te pikken, wat vertwijfeld: ‘Wij zijn de generatie die ontbosten. De volgende generatie zal herbebossen en met agro-ecologie bezig zijn’. Hij beseft dat hij een wat rare voorouder was en is.

Het blijft wel vreemd dat bij de sponsors multinationals zitten zoals BNP Paribas, Nutella en nog andere discutabele bedrijven. BNP Fortis Paribas behoort tot de banken die de laatste jaren het meest in fossiele brandstoffen hebben geïnvesteerd. Nutella is een grote gebruiker van palmolie en zo mee verantwoordelijk voor de ontbossing in Zuid-Oost Azië. Zoals in het grootste deel van de cacaosector wordt hen ook kinderarbeid aangewreven.

Bezetting in Brasília

Ik schrijf deze overweging op 7 september, de nationale feestdag in Brazilië. Op die dag werd Brazilië eind negentiende eeuw onafhankelijk van Portugal. Onafhankelijk? Zo’n land blijft natuurlijk afhankelijk van de BNP’s en Nutella’s van deze wereld.

President Bolsonaro geeft hen ruim baan. En nu gaat hij nog een stap verder. Op een Trumpiaanse wijze riep Bolsonaro al weken op om 7 september het parlement en het Hoog Gerechtshof te bezetten. Omdat het gerecht en het parlement hem niet willen volgen om het kiessysteem te veranderen.

Messias Bolsonaro wordt genocide en ecocide verweten. Hij staat alleszins niet in de lijn van de “goede voorouders”.

Brasília is bezet gebied, maar in vele hoofdsteden van de deelstaten hebben de winkeliers en banken ook hun voorgevels dichtgetimmerd. Op vele wegen in het land blokkeren vrachtwagens het verkeer. De dreiging is nationaal.

Jair Messias Bolsonaro begint te vrezen voor zijn herverkiezing. Zijn achterban? Die is serieus gezakt naar minder dan 27 % van de bevolking, maar het leger, de (internationale) agro-industrie met vooral de grote sojaboeren en de conservatieve Pinksterkerken komen massaal op straat. Om hun valse messias te steunen. Het land is in recessie met hoge inflatie en hoge werkloosheid. Alles wordt duurder en er zijn al ongeveer 600.000 coronadoden. Genocide en ecocide worden hem verweten. Hij staat alleszins niet in de lijn van de ‘goede voorouders’.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Gelukkig zijn er heel wat Brazilianen met het hart op de juiste plaats. Zo organiseren sociale bewegingen vandaag ook in meer dan 200 steden marsen en dat voor de 27ste keer. Het gaat om de ‘Grito dos excluidos’ (‘De kreet van de uitgeslotenen’).

In de context van polarisatie, haat en honderdduizenden coronadoden is hun thema ‘Leven op de eerste plaats’. Nog tot 11 september (Cerradodag) vindt ook in Brasília de tweede mars plaats van inheemse vrouwen. Zij hebben een gevuld programma en willen niet het geweld van de tegenstrevers overnemen.

Er zijn vele redenen om pessimistisch te zijn, maar hoop houdt ons recht. Zullen de goede voorouders het uiteindelijk halen? Vele vrouwen-voorouders zijn de voortrekkers van verandering. Niet alleen de vrouwen in Brasília, maar ook de vele vrouwen hier op dit congres getuigen ervan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Medewerker van Wervel en auteur van verschillende boeken

    Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tou

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.