baselactionnetwork (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nog een probleem met plastic: meer risico op overstromingen

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan 200 miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.
© Brecht Goris
Column

De gulzige levensstijl van de bovenste helft van de middenklasse is niet houdbaar

De kritiek op een eenzijdige focus op individuele verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis is terecht, en tegelijk mogelijk een beetje misleidend, schrijft MO*columnist Jan Mertens. ‘Laten we naar onszelf kijken als burgers, en niet als consumenten. Individuele stappen doen ertoe.’
UN Photo/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Amnesty: ‘Afghaanse vrouwen zijn slachtoffer van een misdaad tegen de mensheid’

De Taliban beperken de mensenrechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan zo erg dat hun optreden onderzocht moet worden als ‘vervolging op grond van geslacht’ - een misdaad tegen de mensheid. Dat zeggen Amnesty International en de International Commission of Jurists.
© Avi Mograbi
Interview

Israëlisch filmmaker Avi Mograbi: ‘Israël verlaten staat gelijk aan desertie en verraad’

Avi Mograbi is een gevierd cineast. Maar zijn wereld in Israël wordt almaar kleiner, vertelt hij. Daar kunnen zijn documentaires die de harde kritiek, de controverse en ethische dilemma’s vieren, niet tegenop.  Een gesprek over exclusieve democratische principes, oorlogsmisdaden en landverraad.
UNHCR Ethiopia/ Somali refugees / J. Ose / June 2012
Nieuws

Dit jaar al meer dan een miljoen mensen op de vlucht in Somalië. Wat is er aan de hand?

Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan een miljoen mensen hun huis moeten verlaten in Somalië door geweld of de aanhoudende droogte. Binnen Somalië zijn nu al in totaal 3,8 miljoen mensen op de vlucht, in één van de meest complexe humanitaire crises ter wereld.
© Konstantinos Tsanakas
Column

Weten politici wel wat “de Vlaming” denkt?

MO*columniste Marie-Laure Mulayi breekt een lans voor meer gedegen opinieonderzoek. Het is dé manier om te weten te komen wat de bredere bevolking denkt en het geeft hen inspraak over het gevoerde beleid.
© Caritas International – Isabel Corthier
Analyse

Om nieuwkomers succesvol te integreren, moeten we burgers betrekken

Een netwerk van burgers dat een vluchtelingengezin rechtstreeks, actief en lokaal begeleidt tijdens hun integratietraject, dat is het uitgangspunt van Community Sponsorship. Het project van Caritas en Fedasil is net uit de pilootfase. ‘Op deze manier hebben vluchtelingen meteen een sociaal vangnet.’
Trekky0623 (Wikimedia Commons)
Opinie

‘Beste VRT, de klimaaturgentie is te groot voor desinformatie op basis van sprookjes en foute cijfers’

Wie vandaag vasthoudt aan de achterhaalde logica dat “groene groei” het klimaatprobleem zal oplossen, staat buiten de vakgebieden van de ecologische economie en klimaatwetenschap, schrijft onderzoeker Nick Meynen. ‘Toch nodigt VRT zulke “experts” uit. Het resultaat? Erudiet verpakte desinformatie.’
© Iratxe Alvarez
Essay

In memoriam: Kris Berwouts

Eind april overleed Kris Berwouts in Lapland. MO*lezers hebben hem jarenlang gekend als de expert die ons hielp om Centraal-Afrika beter te volgen en te begrijpen. Ex-hoofdredacteur Gie Goris schreef een persoonlijke hommage.
Pixabay
Nieuws

De tien grootste uitstoters in de EU? Allemaal kolencentrales

De tien grootste uitstoters in het Europese emissiehandelssysteem zijn allemaal kolencentrales, blijkt uit een analyse van energiedenktank Ember. Vooral Duitsland en Polen geraken maar niet af van de vervuilende brandstof.
Pixabay
Nieuws

Een gezond dieet voor de planeet? Niet met de huidige voedselprijzen

Europeanen willen graag gezond en duurzaam eten, maar velen zijn daar simpelweg niet toe in staat. Prijs is voor zes op de tien EU-burgers het grootste obstakel om duurzamer te eten, blijkt uit een bevraging van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in twaalf Europese landen, waaronder België.
© Eveline Gerritsen
Reportage

Zimbabwanen zijn binnenkort niet meer welkom in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika was lange tijd een veilig toevluchtsoord voor vele Zimbabwanen, maar daar komt binnenkort verandering in. Het systeem dat hun een speciaal verblijfsstatuut verleent, gaat vanaf 30 juni op de schop. Zimbabwanen bereiden zich voor op een massale terugkeer.

Pagina's