'Geen officiële relatie' tussen Hamas en Egyptische Moslimbroederschap

Volgens de Egyptische pers is er een “organisatorische relatie” tussen Hamas en de Moslimbroederschap (MB), een invloedrijke oppositiebeweging in Egypte. MB-woordvoerders ontkennen dat en zeggen dat er enkel een ideologische band is.
De Egyptische pers stelde onlangs dat er een “organisatorische relatie” bestond tussen het Palestijnse Hamas en het Egyptische Moslimbroederschap. “Politiek en organisatorisch maakt Hamas deel uit van de Egyptische MB”, scheef Mohamed Ali Ibrahim, hoofdredacteur van het invloedrijke, regeringsgezinde dagblad Al-Gomhouriya op 27 december. “Het is Hamas dus niet op de eerste plaats om de belangen van het Palestijnse volk of de Palestijnse zaak te doen.”

Trouw


Voor zijn stelling verwijst Ibrahim naar een recente verklaring van Abdel-Fattah Dukhan, een van de stichters van Hamas. “ik zweer voor God dat ik trouw zal zijn aan de missie van de Moslimbroederschap en zijn basisprincipes zal respecteren”, zei Dukhan in Gaza-stad op 14 december, naar aanleiding van de 21ste verjaardag van Hamas. “Ik heb het volste vertrouwen in zijn leiders en volg hun instructies.”
 
Voor Ibrahim is dit “het bewijs dat Hamas zijn instructies van Mehdi Akef ontvangt”, de hoogste leider van de Egyptische Moslimbroederschap en volgens de hoofdredacteur ook het “hoofd van de internationale MB-organisatie”.
Maar de MB ontkent. “Hamas heeft de principes van de MB aangenomen”, zegt Essam Al-Arian, een vooraanstaand lid van de MB. “Maar er is absoluut geen ‘organisatorische relatie’ tussen de twee bewegingen.” Volgens Al-Arian is Mehdi Akef “slechts een symbolische leider voor andere MB-bewegingen maar vaardigt hij geen bevelen of instructies uit. Verscheidene takken van de MB overal te wereld hebben hun eigen leiding, en die handelt volgens de plaatselijke omstandigheden.”
 
Analist Diaa Rashwan van het Egyptische Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies bevestigt dat. “Hamas maakt zeker deel uit van de MB, zoals in artikel 2 van zijn charter staat. Maar de verschillende MB-takken - in Marokko, Koeweit, Jordanië en Soedan bijvoorbeeld - hebben een leiding die volledig onafhankelijk optreedt van de Egyptische MB. De MB in Jordanië wijst bijvoorbeeld de militaire aanwezigheid in Irak volledig af terwijl de MB in Irak deelneemt aan het politieke proces onder Amerikaanse bezetting.”

Buiten de wet


De Egyptische Moslimbroederschap ontstond in de jaren 1920 maar werd dertig jaar later verboden nadat ze verdacht werd van plannen voor een moordaanslag op president Nasser. In de jaren 1970 zwoer de groep officieel het geweld af en beperkte het zich tot de politieke arena.
Ook al blijft de Moslimbroederschap formeel buiten de wet staan, haar leden kunnen in gemeentelijke en parlementaire verkiezingen wel kandidaten naar voren schuiven als onafhankelijken. In 2005 reef de Moslimbroederschap 88 zetels binnen in het parlement, ongeveer een vijde van het totaal, waarmee de groep de grootste oppositiebeweging van Egypte werd.

Volgens MB-woordvoerder Essam Al-Arian delen de verschillende MB-takken een aantal principes, onder meer “het afzweren van geweld”. Dat is niet in tegenspraak met de steun van de Egyptische MB aan het gewapende verzet van Hamas, zegt Al-Arian. “Palestina is een bezet land en de strijd van Hamas tegen Israël wordt beschouwd als gewapend verzet tegen een bezetter.”
Hamas ontstond in 1987 bij het uitbreken van de eerste Palestijnse Intifada als een “vleugel van de MB in Palestina”, zoals in het oprichtingscharter staat. Hamas heeft steevast geweigerd Israël te erkennen of er onderhandelingen mee aan te knopen. In 2006 won het 76 van de 132 parlementszetels bij de Palestijnse verkiezingen maar door hun gewapende verzet blijven zowel Israël als de VS de groep als een “terroristische organisatie” beschouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift