Kinshasa telt ruim 15 miljoen mensen en de stad blijft steeds verder uitdijen. De demografische explosie plaatst de bewoners voor heel wat uitdagingen. Hoe gaan zij daarmee om? En vooral: wie zijn deze mensen? MO* trok naar de Congolese hoofdstad om hun verhalen op te tekenen. Een portret van Kin la belle, megastad op een kruispunt. (Foto: Marlies Geyskens)
MO*dossiers
In India is alles vele malen groter dan in België. De bevolking, de armoede, de economie, de CO2-uitstoot, de bergen, de diversiteit, de geschiedenis, het nationalisme, de vervuiling, de ondervoeding, de toekomst, de lengte van grenzen en de bedreiging daarvan. Toch blijft India afwezig in onze media. Daardoor weten we niets over het land dat de 21ste eeuw mee zal bepalen. Met Het verhaal van India biedt Gie Goris via een tiental vensters zicht op de grootmacht van de toekomst. (Foto: Feng Zhong (CC BY-NC-ND 2.0))
Sport is politiek in Israël, maar ook in Palestina. Israël bouwt het wielertoerisme uit om het land te “normaliseren”. Palestijnen gebruiken de fiets dan weer om ‘vrijheid te veroveren’ en ‘nationaal bewustzijn te creëren’. MO* dook onder in Israëlische wielerevenementen, reed met Israëlische en Palestijnse wielertoeristen door natuurparken (of vernielde dorpen?), en zocht Palestijnse wielerclubs op in bezet gebied. De fiets als middel om de Israëlische kolonisatie van Palestina te begrijpen.
Vaker en makkelijker dan ooit creëren staten hun eigen waarheden. Een arsenaal aan digitale hulpmiddelen helpt hen daarbij. Anno 2023 gaat vrijwel élk conflict gepaard met een informatieoorlog. De uitdagingen situeren zich niet alleen in Rusland en de Verenigde Staten maar ook verder en dichterbij, in bijvoorbeeld Syrië, Hongarije, Brussel en Oost-Congo. Hoe zijn we hier aanbeland en waar gaat het naartoe?
Syrië en Turkije werden begin februari getroffen door een verwoestende aardbeving. Volledige steden werden herleid tot puin, afgelegen dorpen aan hun lot overgelaten. In het door oorlog geteisterde Noordwest-Syrië is de humanitaire catastrofe zo mogelijk nog erger.
(Foto via de familie van Delvan Jafar in Jindires)
De Oekraïense regio aan de grens met Roemenië, Hongarije en Slovakije is de veiligste van het land. Daarom passeren er veel Oekraïners uit getroffen gebieden. Tegelijkertijd is de regio de belangrijkste hub voor humanitaire hulpverlening aan de rest van het land. MO* gaat op zoek naar interessante verhalen en initiatieven, die getuigen van de eigen veerkracht van de Oekraïense samenleving en van de solidariteit in de buurlanden.
Papieren en de rechten die eraan verbonden worden, zijn broos en fragiel. Talloze verhalen en mensenlevens tonen dat aan. Papieren zijn een politiek middel om mensen kansen te geven én te ontnemen. De MO*redactie bekeek hoe papieren in Hongarije, Congo en elders mensen sterker en, vaker nog, kwetsbaar maken. Want papieren maken voor velen alle verschil van de wereld.
Hoewel het Amazonewoud beduidend groter is, halen de tropische wouden in het Congobekken vandaag meer CO2 uit de lucht. Het is de krachtigste long ter wereld. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn in sneltempo aan het verdwijnen. Er gaan momenteel al internationale middelen — ook vanuit België — naar het bestrijden van die ontbossing en het herbebossen. Dit dossier onderzoekt om hoeveel geld het gaat, en wat ermee gebeurt.
Foto © Bart Lasuy