MO*dossiers

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: dat zijn complexe begrippen, gematcht met experts die ze in een paar minuten haarfijn en helder kunnen duiden. En dat alles in een reeks korte filmpjes, waarin mensen met kennis van zaken moeilijke dingen makkelijk en kort uitleggen. Van eurocentrisme over postkolonialisme tot institutioneel racisme.

MO* werkte hiervoor samen met Curieus, deBuren, StampMedia en journaliste Selma Franssen. De volledige collectie van 60 filmpjes kan je bekijken op het YouTube-kanaal.

India is in volle maatschappelijke ontwikkeling: aan de ene kant is er een beweging democratisering en toenemend individualisme, aan de andere kant komt de — veelal masculiene – verrechtsing tot bloei. Tegen deze achtergrond zoekt Saskia Konniger voor MO* uit wat dit betekent voor vrouwen in India.

Met meer dan 8000 zijn ze, de Afghaanse Antwerpenaren. Daarmee vormen ze de 5de nationaliteit in de Scheldestad. Gie Goris dook diep onder in hun leefwereld. Dat levert een portret op van een nieuwe “eerstegeneratiegemeenschap”, met alle pijn, ambitie en verscheidenheid die daarbij hoort.

Jonathan Jacob, Jozef Chovanec, Ibrahima, Adil, Akram, Mehdi, Mawda of Lamine: zij stierven allen tijdens een politie-interventie. Daarnaast zijn er nog talloze getuigenissen die vragen doen rijzen over politiegeweld in ons land. Maar het probleem beperkt zich niet tot hier. Van Nigeria tot de Verenigde Staten, Tunesië tot Argentinië, overal wordt politiegeweld aangeklaagd. Mag de politie geweld gebruiken? En wanneer is dat onwettig of buiten proportie?

Wat blijft er vandaag nog over van de mondiale solidariteit waarmee de coronapandemie was begonnen? Terwijl de rijkste economieën bij de verdeling van de vaccins vooraan in de rij staan, moeten veel groeilanden hun beurt afwachten. Zal het ‘vaccinimperialisme’ van rijke landen zich op termijn tegen hen keren? (Foto © Marco Verch (CC BY 2.0))

Met de val van president Omar al-Bashir kwam in april 2019 een einde aan bijna dertig jaar dictatuur in Soedan. Een overgangsregering van burgers én militairen moet het straatarme Afrikaanse land weer op de rails krijgen. Maar met een economie in vrije val, het moeizame vredesproces in de regio Darfur én de militaire toplaag die de touwtjes niet uit handen wil geven, staan de nieuwe leiders voor een aartsmoeilijke opdracht. Voor de Soedanezen is het duidelijk: hun revolutie is nog lang niet klaar, het protest sluimert nog steeds.

Jong, flamboyant en charismatisch. Premier Abiy Ahmed beloofde een democratische wind door Ethiopië te laten waaien. Honderden journalisten en dissidente politici stonden plots op vrije voeten, hij riep de persvrijheid uit en vormde een regering die voor de helft uit vrouwen bestond. Ook sloot hij in één trek vrede met aartsrivaal Eritrea, een huzarenstukje dat hem de Nobelprijs voor de Vrede opleverde.

Maar met het militaire offensief tegen de opstandige provincie Tigray, kreeg het imago van de hervormingsgezinde premier een flinke deuk. Met zijn krachtdadige actie straft hij niet alleen de Tigray-politici, die bijna dertig jaar het hele land bestierden, maar dreigt hij de hele bevolking mee te sleuren in een spiraal van geweld. (Foto © Turkairo (CC BY 2.0))