Ngo's pleiten voor duurzame vrede

Aantal burgerslachtoffers in Jemen gehalveerd na maand wapenstilstand

European Union/ECHO / Flicjr (CC BY-SA 2.0)

Erin Hutchinson van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC): ‘De wapenstilstand biedt hoop op echte vrede in het hele land.’

Sinds het begin van de wapenstilstand in Jemen op 2 april is het aantal gewonde en gedode burgers met meer dan de helft gedaald. Landmijnen en niet-ontplofte munitie blijven wel slachtoffers maken.

Op 2 april begon een wapenstilstand van twee maanden na een overeenstemming tussen de strijdende partijen. Uit gegevens van het Civilian Impact Monitoring Project blijkt dat het aantal slachtoffers van luchtaanvallen, granaatvuur en beschietingen sindsdien aanzienlijk is afgenomen.

In de maand voor de wapenstilstand werden 213 burgers gewond of gedood in de oorlog; in de maand daarop daalde dat cijfer tot 95.

‘De cijfers zijn een duidelijk bewijs van de voordelen van de wapenstilstand’, zegt Erin Hutchinson van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). ‘Jarenlang zijn de levens van mensen in Jemen verwoest door deze oorlog. De wapenstilstand biedt hoop op echte vrede in het hele land. We dringen er bij de strijdende partijen op aan hun beloften na te komen en te werken aan een vreedzame oplossing voor dit conflict, dat al duizenden mensen heeft gedood en verminkt, en nog eens miljoenen anderen van hun levensonderhoud heeft beroofd.’

Landmijnen

Hoewel het geweld sinds de wapenstilstand sterk is afgenomen, is het aantal slachtoffers door landmijnen en niet-ontplofte munitie gelijk gebleven of zelfs gestegen, blijkt uit de cijfers. 

‘Dat mensen nog steeds gewond raken en gedood worden door landmijnen en geïmproviseerde explosieven, toont de cruciale behoefte aan een langdurige vrede’, zegt Hutchinson. ‘Zo kunnen de resten van de oorlog worden verwijderd en kunnen meer levens worden gered.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift