Oorlog veroordeelt inwoners tot ernstige armoede

Amper geld voor Jemen: ‘Wereld is het land vergeten’

 © Ibrahem Qasim/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Al sinds 2015 gaat Jemen en zijn bevolking van 21,6 miljoen inwoners gebukt onder een oorlog.

De donorconferentie voor Jemen heeft een teleurstellende 1,2 miljard dollar opgeleverd, een kwart van wat er in realiteit nodig is. Twee derde van de Jemenieten overleeft enkel van humanitaire hulp.

Het lijkt er wel op of de wereld Jemen volledig vergeten is, zeggen humanitaire organisaties na de teleurstellende donorconferentie die op 27 februari slechts een vierde van het beoogde bedrag heeft opgebracht.

Jemen is al sinds 2015 in oorlog. De gevechten zijn weliswaar sterk afgenomen, maar de economische situatie is er schrijnend. Het land ligt in puin, de prijzen van voedsel, basisgoederen en -diensten zijn hoog en een groot deel van de bevolking heeft geen vaste inkomensbron waardoor gezinnen afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

‘Minder waardevol’

Om die hulp aan 17,3 miljoen hulpbehoevende Jemenieten – op een totale bevolking van 21,6 miljoen – te kunnen bieden, is er volgens humanitaire organisaties 4,3 miljard dollar nodig. Daarvan haalde het evenement maandag dus slechts 1,2 miljard op.

‘De gevolgen van dit schandalige tekort aan hulp zullen ongetwijfeld rampzalig zijn voor de bevolking van Jemen.’

‘De internationale gemeenschap heeft Jemen in de steek gelaten’, vindt Erin Hutchinson, directeur Jemen bij de Noorse Vluchtelingenraad. ‘Met slechts een kwart van het nodige bedrag opgehaald geeft dit het signaal dat sommige mensen minder waardevol zijn dan andere.’

‘De gevolgen van dit schandalige tekort aan hulp zullen ongetwijfeld rampzalig zijn voor de bevolking van Jemen’, aldus Hutchinson. ‘Elk uitstel van hulp kan leiden tot nog meer verlies en lijden voor de bevolking.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift