Sector wil dat er snel een Europees actieplan komt

Dip in Europese verkoop van warmtepompen

yum9me (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

De Europese verkoop van warmtepompen is vorig jaar licht gedaald na jaren van groei.

De Europese verkoop van warmtepompen is vorig jaar licht gedaald na jaren van groei. De sector vraagt dat er snel een Europees actieplan komt. Zo niet komen niet alleen de klimaatdoelen in het gedrang, maar ook 3000 banen.

In 2022 werden in veertien Europese landen nog 2,77 miljoen warmtepompen verkocht - vorig jaar was dat cijfer met 5 procent gedaald tot 2,64 miljoen. Het vormt een breuk met de trend van de afgelopen tien jaar, die steeds sterke groeicijfers toonde.

In België, Nederland, Portugal, Noorwegen, Spanje en Duitsland steeg de verkoop verder, maar niet voldoende om de daling in andere landen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk te compenseren. Marktanalisten verwachten dat de neerwaartse trend zich tot ver dit jaar zal voortzetten. Heel recente cijfers uit Groot-Brittannië laten wel een flinke groei zien, en zijn nog niet opgenomen in het totaal.

Europees actieplan

Volgens de sector is de dip in de verkoop te wijten aan het uitstel van het Europese actieplan voor warmtepompen, dat voorzien was voor begin dit jaar maar voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

‘Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het zal worden om verwarming en koeling uitstootvrij te maken.’

Ook de hoge rente en het veranderende beleid creëren onrust bij investeerders en consumenten, zegt de sector. Veel regeringen hebben in 2022 de steun opgetrokken voor warmtepompen na de energiecrisis. Maar vorig jaar werd een groot deel van die steun beperkt of geschrapt. Het effect daarvan is met name in Italië goed te zien.

Kompas nodig

De vertraging in de opmars van warmtepompen brengt de Europese klimaat- en energiedoelstellingen in het gedrang, waaronder het doel van 49 procent hernieuwbare energiebronnen voor verwarming en 60 miljoen warmtepompen in het kader van REPowerEU.

‘De sector krijgt te maken met stormachtig weer en heeft alle hens aan dek nodig’, zegt Thomas Nowak, secretaris-generaal van de European Heat Pump Association. ‘Bedrijven hebben geïnvesteerd in opleidings- en productiecapaciteit, en ook de consument is mee. Maar wat nu cruciaal is, is een kompas in de vorm van het EU-actieplan.’

‘Als Europa het ernstig meent met de ondersteuning van netto-nul-industrieën, klimaatneutraliteit en een grotere energie-onafhankelijkheid, dan kan het zich niet veroorloven om verder uit te stellen’, zegt Nowak. ‘Een goed actieplan laat de kiezers zien dat de beleidsmakers van de EU achter hen staan. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het zal worden om verwarming en koeling uitstootvrij te maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.