Onderzoek door Nederlandse vredesorganisatie PAX

Grootste Europese banken pompen miljarden in wapenfabrikanten

Pixabay

De vijftien grootste Europese banken, waaronder BNP Paribas en ING, lenen miljarden euro’s aan wapenfabrikanten, stelt onderzoek door de Nederlandse vredesorganisatie Pax. Die fabrikanten leveren ook aan regimes die gelinkt zijn aan mensenrechtenschendingen of gewapende conflicten waar veel burgerslachtoffers vallen.

Gezamenlijk pompen de grootste banken van Europa 87,7 miljard euro in wapenbedrijven zoals Boeing,  Airbus en General Electric. Airbus heeft straaljagers en anti-scheepsraketten verkocht aan respectievelijk Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). General Electric produceert en onderhoudt de straalmotoren voor de luchtmacht van Saoedi-Arabië.

Zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Saoedi-Arabië zijn sinds 2015 betrokken bij de burgeroorlog in Jemen. In dat conflict zijn volgens de Verenigde Naties minstens 18.000 burgers gedood door luchtaanvallen alleen. Het is de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die sinds 2015 de meeste luchtaanvallen in Jemen uitvoerde.

PAX roept banken op om geen leningen te verstrekken aan wapenproducenten die wapens verkopen aan landen waar het risico op misbruik groot is.

Interne regels

Het rapport stelt vast dat een aantal van de onderzochte banken interne regels heeft om zulke risico’s te vermijden, maar die gelden vaak enkel voor specifieke wapentransacties. Die banken verstrekken wel voor miljarden euro’s algemene bedrijfsleningen aan wapenproducenten. De fabrikanten kunnen dat geld dan naar eigen inzicht gebruiken, dus ook voor leveringen aan foute regimes.

De Franse bank BNP Paribas, het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis, heeft tussen 2016 en 2020 financiële diensten verleend ter waarde van 16 miljard aan elf wapenbedrijven die exporteren naar risicovolle overheden. ING leende in dezelfde periode 1,2 miljard euro uit aan twee zulke wapenfabrikanten.

PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland, roept banken op om geen leningen te verstrekken aan wapenproducenten die wapens verkopen aan landen waar het risico op misbruik groot is. De Europese Commissie diende onlangs een voorstel in waarbij banken verplicht zouden worden om die risico’s zorgvuldig te analyseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift