Te danken aan uitbreiding natuurreservaten en strengere beschermingsmaatregelen

Indische neushoorn maakt opvallende comeback

Bernard Dupont / Flickr (CC BY-SA 2.0)

een vrouwelijke Indische neushoorn met twee kalveren in Chitwan National Park, Nepal

De populatie van de Indische neushoorn, een zeldzame neushoornsoort die honderd jaar geleden bijna volledig uitgestorven was, leeft helemaal op. Na een nieuwe telling blijkt dat er in India en Nepal weer meer dan vierduizend exemplaren rondlopen.

Na een vertraging door de pandemie heeft overheid van Assam, de Indiase provincie waar 70 procent van de neushoornpopulatie leeft, haar telling vorige maand afgerond. De Nepalese overheid - het enige andere land waar de neushoornsoort voorkomt - voerde vorig jaar al zo’n telling uit.

De resultaten zijn hoopgevend: de populatie van de Indische neushoorn (of pantserneushoorn, Rhinoceros Unicornis) zou met 10 procent zijn toegenomen sinds de laatste telling in 2019. Er zouden momenteel zo’n 4014 exemplaren leven in Indiase en Nepalese reservaten.

Er was sprake van een heuse ‘babyboom’ tijdens de pandemie.

De soort maakt daarmee een opvallende remonte, want begin vorige eeuw waren er nog minder dan honderd exemplaren.

‘Voor een soort die ooit gevaarlijk dicht bij uitsterven was is dit herstel echt opmerkelijk’, zegt Nina Fascione, directeur van de International Rhino Foundation (IRF), die het goede nieuws bekendmaakte.

Babyboom

Die comeback is vooral te danken aan de uitbreiding van de natuurreservaten en strengere beschermingsmaatregelen. Zo worden bepaalde gebieden afgesloten tijdens de paartijd. De Indiase en Nepalese overheden traden de laatste jaren ook harder op tegen stropers. En er was sprake van een heuse ‘babyboom’ tijdens de pandemie, omdat verschillende beschermde natuurgebieden gesloten waren voor bezoekers.

‘Het resultaat van al deze programma’s is dat er meer ruimte is voor neushoorns en dat er meer neushoornkalveren worden geboren’, zegt Fascione.

‘Het herstel van de Indische neushoorn is een succesverhaal op het gebied van natuurbehoud, maar het verhaal is nog niet voorbij’, legt ze uit. ‘De soort is nog steeds geclassificeerd als kwetsbaar en bewoont slechts een fractie van zijn vroegere leefgebied.’

De Indische neushoorn of pantserneushoorn is de op één na grootste van de neushoornsoorten, alleen de witte neushoorn is groter. Hij is te herkennen aan zijn grote, enkele hoorn die alleen de volwassen exemplaren hebben.

Verschillende zeldzame neushoornsoorten doen het opvallend goed. Vorig jaar raakte bekend dat ook de zwarte en de Javaanse neushoorn aan een bemoedigend herstel bezig zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift