Als Oekraïne aansluiting zou willen vinden bij Europa zou het prides moeten organiseren, zo klinkt al sinds 2014 de Russische anti-lhbti+-retoriek, die tracht in te spelen op de meer conservatieve Oekraïners. Maar sinds de inval in 2022 heeft die retoriek een averechts effect.
Eind 2022 waren er wereldwijd 71,1 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor crisissen en conflicten. Nooit eerder waren er zoveel intern ontheemden, blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).
Aangevuurd door extreemrechtse groeperingen en partijen klinkt de anti-Oekraïense retoriek in Polen steeds luider. Activisten, hulpverleners, journalisten en academici luiden de alarmbel: ‘We riskeren pas wakker te worden wanneer de haat uit de hand is gelopen.’
We zijn al lang deelgenoot in de oorlog in Oekraïne, of we het nu willen of niet, zegt hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers. ‘En daarmee dragen wij medeverantwoordelijkheid voor zowel de escalatie als een uitweg uit deze hel.’
Als EU-regeringen alle plannen voor de bouw van nieuwe LNG-terminals daadwerkelijk uitvoeren, kan de uitstoot met 950 miljoen ton CO2 toenemen per jaar. Dat is een stijging met bijna een derde tegenover 2019, zegt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.
Hoewel de luchtkwaliteit in Europa blijft verbeteren, is het nog steeds het grootste gezondheidsrisico in Europa, verantwoordelijk voor een groot aantal vroegtijdige sterfgevallen, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).
‘Menen we het ernstig met onze solidariteit met tijdelijke en internationaal beschermden? Dan is nú een globaal plan van aanpak nodig’, stelt Julien Aernoudt van vzw Orbit. Hij tipt de regeringen in ons land hoe ze kunnen leren uit de opvang van de Oekraïense vluchtelingen.
De arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich door Rusland is – naast een duidelijke waarschuwing voor buitenlandverslaggevers – tekenend voor de toenemende intolerantie van het Kremlin voor onafhankelijke stemmen. Dat zeggen verschillende internationale perswaakhonden.
De Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur hebben nu al meer dan 10 miljard dollar aan schade aangericht, blijkt uit cijfers van de VN. Meer dan 12 miljoen mensen kampen met stroomtekorten, en ook de watervoorziening is geraakt.
Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op schendingen van mensenrechten elders in de wereld, stelt Amnesty international.
Hongarije blokkeert de anti-Russische sancties van de EU niet, maar stelt zijn medialandschap wel wagenwijd open voor het Russische oorlogsnarratief. Wat zit achter deze ogenschijnlijke paradox?
Een land dat oorlog wil voeren en internationale sancties opgelegd krijgt, moet het geld érgens blijven halen. Rusland heeft al decennialang banden met de georganiseerde misdaad. Samenwerken met criminelen blijkt essentieel om de Russische economie veilig te stellen.