Aidsremmers worden goedkoper

De Congolese regering heeft maandag de prijs voor een behandeling met aidsremmers in het land verlaagd van 50 tot 25 euro per maand. Voor de meeste seropositieven in Congo blijft dat onbetaalbaar. Maar het voornemen van de regering om de ziekte kordater aan te pakken, schept hoop.


De burgeroorlog waarin Congo de laatste jaren verwikkeld was, heeft aids de kans gegeven ongehinderd op te rukken. Volgens de cijfers van het National Programma voor de Strijd tegen Aids is in de hoofdstad Kinshasa en de gebieden die tot voor het vredesakkoord gecontroleerd werden door de regeringstroepen en hun bondgenoten, gemiddeld vijf procent van de bevolking besmet met HIV. In Kivu, de regio waar de burgeroorlog het hevigst woedde, loopt dat aandeel op tot 22 procent. Maar de zwaarst getroffen stad is Kalemie, in het noorden van de provincie Katanga, waar een besmettingsgraad van 26 procent werd gemeten.

Minister van Volksgezondheid Yagi Sitolo wijst erop dat de buurlanden die verwikkeld waren in het Congolese conflict, veel hogere aidscijfers doen optekenen dan Congo zelf: in Zimbabwe is een kwart van de bevolking seropositief, in Namibië 22 procent, in Rwanda 24 procent en in Uganda 14 procent.

Militairen zijn een belangrijke risicogroep. Ze zijn voor een lange tijd gescheiden van hun familie, reizen veel en storen zich vaak niet aan de normen die voor normale burgers gelden. Met name onder de strijdende partijen in Oost-Congo zou HIV zich schrikbarend hebben uitgebreid. De talrijke groepsverkrachtingen die er plaatsvonden, hebben het virus nog sneller dan gewoonlijk onder de burgerbevolking verspreid.

Congo werkt samen met het Indiase bedrijf SIPLA, een producent van goedkope generische geneesmiddelen. De regering moedigt ziekenhuizen en opvanginstellingen aan aidspatiënten niet te isoleren, maar hen zo veel mogelijk te integreren. Twee weken geleden meldde de Britse omroep BBC dat een farmaceutisch bedrijf in Bukavu, in het oosten van Congo, binnenkort zou beginnen met de productie van aidsremmers. Die zouden dan beschikbaar zijn voor 20 euro per maand. Congolese militairen klagen dat ze niet genoeg verdienen om dat bedrag elke maand opzij te leggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.