MO*dossiers

Eind 2019 presenteerde de Europese Commissie de Green Deal, een megabeleidsplan voor een duurzame economie. Hoe krijgt de Green Deal in de praktijk gestalte? Journalist Hans Wetzels trok voor MO* op onderzoek uit naar Estland, Slovakije, Frankrijk en Griekenland. Hij stelde vast dat het pad naar een groenere economie niet over rozen loopt.

De Palestijnse kwestie staat weer volop op de kaart na de moordende aanval van Hamas en de nietsontziende Israëlische bombardementen op Gaza. Wereldwijde verontwaardiging kan het bloedvergieten niet stoppen. De internationale gemeenschap reageert verdeeld. In dit dossier brengt MO* de nodige achtergrond, inzicht en duiding bij het escalerende conflict.

Foto: Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages

De wereld is te groot en levens zijn te verschillend om periodes eenzijdig als “goed” of “slecht” te beoordelen. De Russische invasie is een ramp voor Oekraïense burgerslachtoffers en hun familieleden en tegelijk een wrange zegen voor investeerders in de bloeiende wapenhandel.

De enige zekerheid die we hebben, is onzekerheid. Maar onzekerheid betekent ook dat er verschillende mogelijke keuzes zijn. En zo draagt elk van ons een beetje bij aan het antwoord op dé vraag van 2023: kiest de wereld voor oorlog of vrede?

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? MO* zocht enkele hulpverleners met een vluchtverleden op. Ze getuigen over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen.

Wereldwijd gaan bedrijven op zoek naar arbeid in andere landen. Er lijkt een wereldwijde jacht op arbeid aan de gang om de grote werven van klimaattransitie, vergrijzing en digitalisering te realiseren. Wat zijn de kansen en gevaren van die nieuwe internationale arbeidsmigratie? Kunnen de rijke landen hun grote werven zonder migratie uitvoeren? Kan het een economische impuls geven aan landen in het Globale Zuiden? En waardig werk aan een deel van de vele mensen die dat ontberen?

Kinshasa telt ruim 15 miljoen mensen en de stad blijft steeds verder uitdijen. De demografische explosie plaatst de bewoners voor heel wat uitdagingen. Hoe gaan zij daarmee om? En vooral: wie zijn deze mensen? MO* trok naar de Congolese hoofdstad om hun verhalen op te tekenen. Een portret van Kin la belle, megastad op een kruispunt. (Foto: Marlies Geyskens)

In India is alles vele malen groter dan in België. De bevolking, de armoede, de economie, de CO2-uitstoot, de bergen, de diversiteit, de geschiedenis, het nationalisme, de vervuiling, de ondervoeding, de toekomst, de lengte van grenzen en de bedreiging daarvan. Toch blijft India afwezig in onze media. Daardoor weten we niets over het land dat de 21ste eeuw mee zal bepalen. Met Het verhaal van India biedt Gie Goris via een tiental vensters zicht op de grootmacht van de toekomst. (Foto: Feng Zhong (CC BY-NC-ND 2.0))

Sport is politiek in Israël, maar ook in Palestina. Israël bouwt het wielertoerisme uit om het land te “normaliseren”. Palestijnen gebruiken de fiets dan weer om ‘vrijheid te veroveren’ en ‘nationaal bewustzijn te creëren’. MO* dook onder in Israëlische wielerevenementen, reed met Israëlische en Palestijnse wielertoeristen door natuurparken (of vernielde dorpen?), en zocht Palestijnse wielerclubs op in bezet gebied. De fiets als middel om de Israëlische kolonisatie van Palestina te begrijpen.