Angola bouwt miljoen woningen voor armen

Angola’s Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola (MPLA), die bij de verkiezingen van vorige maand bijna 82 procent van de stemmen haalde, heeft een ambitieus plan om miljoenen Angolezen uit de armoede te halen en de economische groei door te zetten.
De MPLA, die al meer dan 30 jaar aan de macht is, haalde vorige maand makkelijk de overwinning in de eerste verkiezingen in het land sinds het einde van de burgeroorlog in 2002. Die oorlog, waarbij aartsrivalen MPLA en de Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola (Unita) tegenover elkaar stonden, heeft tot 300.000 mensen het leven gekost.

Levensverwachting van 41 jaar


President José Eduardo dos Santos, een vroegere Marxist die sinds 1979 aan de macht is, kondigde eerder deze maand aan dat de strijd tegen honger en armoede een topprioriteit is. Zijn regering heeft aangekondigd een miljoen nieuwe woningen te bouwen voor de armen in de volgende vier jaren. De kostprijs van het project wordt geraamd op 50 miljard dollar (36,9 miljard euro). Het parlement stemt op 31 oktober over de begroting voor 2009.
Honger en armoede vormen een groot probleem in het land. Vele van de 16,5 miljoen Angolezen leven in krottenwijken zonder elektriciteit of stromend water. Het VN Ontwikkelingsprogramma zet Angola op plaats 162 - op 177 landen - wat betreft menselijke ontwikkeling.
Het bruto binnenlands product is met 2335 dollar (koopkrachtpariteit) per hoofd van de bevolking een stuk hoger dan dat van de meeste landen met zo een lage menselijke ontwikkeling. Niettegenstaande is de levensverwachting voor mannen amper 41 jaar, voor vrouwen 44 jaar. Minder dan 30 procent van de kinderen gaat er naar school. Tweederde van de Angolezen leeft op een budget van minder dan twee dollar per dag.
De druk neemt dan ook toe op president dos Santos en zijn ministers om hun beloften na te komen. De oppositie heeft de regering er al eerder van beschuldigd haar engagement, om de leefomstandigheden van de gewone Angolees te verhogen, niet na te komen.

Export van ruwe olie


Nochtans kent Angola’s economie een enorme boom. Vorig jaar groeide de economie met 21 procent. De Wereldbank schat de groei voor dit jaar tussen de 15 en 18 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de economische groei de volgende twee jaar zelfs meer dan 40 procent zal bedragen. In augustus onttroonde het land Nigeria als de grootste Afrikaanse olieproducent.
Het handelsoverschot voor 2007 wordt geschat op een indrukwekkende 32,7 miljard dollar (24,1 miljard euro). Ruwe olie is goed voor meer dan 95 procent van de export. 35 procent van de export was bedoeld voor de VS, China was met 32 procent een goede tweede.
Kraaknieuwe snelwegen, gebouwd door Braziliaanse, Chinese en Zuid-Koreaanse bedrijven, verbinden de hoofdstad Luanda met steden in het binnenland. Telecommunicatie wordt vergemakkelijkt in de meeste grote steden door de aanleg van glasvezelnetwerken. De regering heeft onlangs zelfs een contract getekend met een Russische firma om een eigen satelliet de ruimte in te brengen zodat zelfs in de kleinste dorpen de nationale televisie kan ontvangen worden. Luanda zelf is een grote bouwwerf. Er worden massaal nieuwe gebouwen neergepoot en de haven wordt uitgediept om grotere schepen te kunnen ontvangen.
Tijd om de armsten te laten meegenieten van deze economische boom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.