Antisemitisme en islamofobie rukken op in Europa

Zowel antisemitisme als islamofobie hebben de voorbije vier jaar een opmars gekend in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Centre, dat gisteren (donderdag) vrijgegeven werd.
Het onderzoek werd in de lente van dit jaar afgerond in 24 landen over de hele wereld, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Polen. In die Europese landen werd de trend duidelijk waargenomen.
In Spanje bijvoorbeeld is het antisemitisme sterk gestegen. In 2005 gaf nog 21 procent van de respondenten aan een negatieve indruk te hebben van joden, een cijfer dat inmiddels gestegen is tot 46 procent. De afkeer van moslims blijkt lichtjes te dalen onder de Spanjaarden: van 61 procent in 2006 tot 52 procent begin dit jaar.
In Frankrijk zegt 20 procent van de bevraagden een slechte mening te hebben over joden, tegenover 11 procent bij de laatste bevraging door het Pew Reseach Centre. Hun mening wordt gedeeld door 25 procent van de Duitsers, 36 procent van de Polen en 9 procent van de Britten. Die laatsten lijken het meest tolerant tegenover joden, het percentage is nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige enquêtes.
Wat moslims betreft, gaven 38 procent van de Fransen aan een negatieve mening te hebben, tegenover 29 procent in 2004. In Polen staat 46 procent van de ondervraagden negatief tegenover moslims, net als de helft van de Duitse respondenten en 23 procent van de Britten. In al die landen is de islamologie al jaren in opmars, zo constateert het centrum.
Het Pew Research Centre wijst er ook op dat de leeftijd, het onderwijsniveau en de politieke voorkeur van de ondervraagden een invloed hebben op hun antwoorden. Mensen jonger dan vijftig hebben minder vooroordelen ten opzichte van joden en moslims, net als universitairen en mensen met een politieke voorkeur die dicht bij het centrum ligt of progressief is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.