Argentinië en Brazilië zetten bouw kerncentrales voort

Het nucleaire ongeval in Japan heeft ook in Latijns-Amerika het debat over kernenergie heropend. Argentinië en Brazilië zijn van plan meer centrales te bouwen. Mexico, Venezuela en Chili stoppen hun plannen in de koelkast.

In Latijns-Amerika zijn vijf kerncentrales in werking, twee in Argentinië, twee in Brazilië en een in Mexico. In Argentinië zijn ze goed voor meer dan 7 procent van de nationale stroomvraag, in Brazilië voor 2,5 procent, de Mexicaanse centrale levert 2,3 procent van de nationale elektriciteit.

Argentinië en Brazilië zijn elk een derde centrale aan het bouwen. In beide landen is de regering vastbesloten die uitbreiding voort te zetten, ondanks de zwakheden die de aardbeving en tsunami op 11 maart in het Japanse Fukushima hebben blootgelegd.

Argentinië

In Argentinië werkt kerncentrale Atucha I, op 100 kilometer van hoofdstad Buenos Aires, sinds 1974. Embalse, in de oostelijke provincie Córdoba, werkt sinds 1984.

Het nucleaire programma van Argentinië werd midden jaren negentig bevroren. In 2004 werd het weer opgestart door de regering van Néstor Kirchner, echtgenoot van huidig president Cristina Fernández. Dit jaar wordt de bouw van Atucha II afgerond. Tegelijk is men bezig de levensduur van de oudste twee reactoren te verlengen, met miljoeneninvesteringen om hun veiligheid te verhogen.

“In wat er in Japan gebeurd is, vind ik geen technische redenen voor Argentinië om zijn nucleaire projecten uit te stellen”, zegt ingenieur Jorge Barón, hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Cuyo. “Ik vind wel dat we er kunnen uit leren om onze plannen voor noodsituaties te verbeteren.”

Barón zegt dat de Argentijnse centrales hoge veiligheidsnormen hanteren. “Dat wil niet zeggen dat hier geen ongevallen kunnen gebeuren maar men werkt eraan om het risico laag te houden en voorbereid te zijn op een eventueel ongeval.”

Argentinië werkt samen met andere landen die hetzelfde type centrale gebruiken; ze inspecteren elkaars centrales. “De laatste keer inspecteerde dit land de nucleaire veiligheid van Duitsland en deed Duitsland nadien hetzelfde hier”, zegt Barón. Het is een uitstekende methode om zwakheden te ontdekken.”

Volgens ingenieur Rodolfo Touzet van de Nationale Commissie voor Atoomenergie is het veiligheidssysteem van de Argentijnse centrales “veel beter” dan dat in Japan: ze hebben een dubbele behuizing, van staal en cement, en er is geen risico op natuurrampen zoals in Japan.

Brazilië

De Braziliaanse centrales bevinden zich Angra dos Reis, op 170 kilometer van Rio de Janeiro. Angra I is in werking sinds 1985, Angra II sinds 2001. In 2010 werd de bouw van Angra III hervat; die moet klaar zijn tegen 2015.

Carlos Figueiredo, ingenieur van het staatsbedrijf Nuclebras Equipos Pesados, dat installaties produceert voor centrales, zegt dat de structuur van kerncentrales in Brazilië totaal verschillend is van die in Fukushima. “De veiligheid bij ons is totaal omdat ze van natuurlijke mechanismen afhangt. Het water om de reactoren af te koelen bevindt zich in een verhoogd reservoir en valt door de zwaartekracht, zonder dat er energie nodig is.”

Bovendien gebruiken de Braziliaanse reactoren water onder druk, een veiliger methode dan het kokend water dat men in Fukushima gebruikt, zegt Figueiredo.

Mexico, Venezuela en Chili

Mexico speelde de afgelopen jaren met het idee om zijn kerncentralepark uit te breiden, maar klinkt nu veel minder beslist. Juan Eibenschutz, directeur van de Nationale Commissie voor Nucleaire Veiligheid in het land, zei deze maand dat er op dit moment geen uitbreidingsplannen zijn. Het strategisch plan van de commissie voorziet in de bouw van nog twee tot tien reactoren tegen 2028 maar daartoe zijn nog geen stappen gezet.

De twee reactoren in de centrale Laguna Verde, in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz, traden respectievelijk in 1989 en 1995 in werking. Ze werken eveneens met kokend water, een technologie die lijkt op die in Fukushima.

Een van de Latijns-Amerikaanse landen die de laatste jaren aan de introductie van kernenergie dacht, is Venezuela. Maar na het ongeval in Japan zei president Hugo Chávez dat die nucleaire plannen de koelkast in gaan.

Chili, dat eveneens nucleaire ambities heeft, zet ook een stap terug. “Tijdens deze regering wordt geen enkele kerncentrale gebouwd of gepland”, zei president Sebastián Piñera deze week na het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Chili en de VS ondertekenden wel een samenwerkingsakkoord voor nucleaire wetenschap maar daarmee wil Chili alleen voorbereid zijn voor dit alternatief, niets meer, zei Piñera. Een jaar geleden werd Chili getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Daarbij vielen zeshonderd doden.

Volgens kerngeleerde Roberto Morales van de Universiteit van Chili is zijn land “nog steeds niet klaar” voor een kerncentrale omdat het nog over te weinig experts beschikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.