Armoede in Latijns-Amerika slinkt tergend traag

De voorbije twee jaar zijn in Latijns-Amerika en de Cariben 13 miljoen mensen aan de armoede ontsnapt. Maar de bevolkingsaangroei gaat net even hard, waardoor de regio nog altijd 213 miljoen armen telt - amper een miljoen minder dan in 2001. Dat zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Cepal).


Als Latijns-Amerika zo verder boert, slaagt de regio er nooit in het aantal arme mensen te halveren tegen 2015. Dat is één van de Millenniumdoelen, een reeks van acht doelstellingen die verband houden met de grote ontwikkelingsuitdagingen in de wereld.

Van de 213 miljoen armen in Latijns-Amerika en de Cariben - 40 procent van de totale bevolking - zijn er 88 miljoen absoluut arm. Zij moeten rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. De cijfers staan in Panorama social de América Latina 2005, een studie van de Cepal die vrijdag werd gepubliceerd.

De meeste Latijns-Amerikaanse landen lieten de voorbije jaren goede groeicijfers optekenen. Maar liefst 21 landen investeerden de voorbije jaren ook systematisch meer in sociale programma’s. Het aandeel van de overheidsuitgaven in het bruto binnenlands product van Latijns-Amerika en de Cariben steeg van 12,8 procent in 1990 tot 15,1 procent in 2002. Maar volgens José Luis Machinea, algemeen secretaris van de Cepal, is er zo’n grote inhaalbeweging nodig dat de gunstige effecten van die ontwikkelingen relatief mager uitvallen.

De sociale ongelijkheid blijft erg groot in Latijns-Amerika, stelt de Cepal vast. Eén van de perverse effecten daarvan is dat de armen er trager op vooruit gaan dan mensen die meer hebben. De kindersterfte in Latijns-Amerika daalde van 43 op duizend in 1990 tot 25 op duizend in 2003, maar bij arme bevolkingsgroepen en in achtergestelde regio’s steeg dat cijfer de voorbije 14 jaar nog.

Het verschil tussen rijk en arm speelt ook tussen de Latijns-Amerikaanse landen onderling. In relatief welvarende landen als Argentinië, Brazilië, Costa Rica en Uruguay gaat meer dan 18 procent van het bruto binnenlands product naar sociale uitgaven. Armere landen als Ecuador, El Salvador, Guatemala en de Dominicaanse Republiek halen geen 7,5 procent. Uitkeringen en andere vormen van bijstand zijn erg belangrijk om het inkomen van de armste bevolkingslangen op te trekken.

Huisvesting is het grootste probleem van de armen in Latijns-Amerika. Zowat een derde van de bevolking leeft opeengepakt in veel te kleine huizen of appartementen, met drie of meer personen per kamer. Een ongeveer even groot aandeel heeft geen riolering of aalput.

In de Cariben is ook aids een probleem van formaat. De kleine regio telde volgens de VN einde 2003 470.000 seropositieven. Alleen in zwart Afrika is de ziekte meer verbreid. In verscheidene Caribische landen is de opmars van de ziekte wel gestuit. (PD)

Panorama social de América Latina 2005
http://www.eclac.cl/cgi-bin/getProd.asp?xml=/publicaciones/xml/4/23024/P23024.xml&xsl=/dds/tpl/p9f.xsl&base=/dds/tpl/top-bottom.xslt

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.