Bevriezing schulden tsunamilanden volstaat niet

De Aziatische landen die getroffen werden door de tsunami, hebben niet genoeg aan een uitstel van hun schuldafbetalingen. Die buitenlandse schulden worden beter helemaal kwijtgescholden, zeggen actiegroepen. Sommige groepen willen dat de rijke landen meteen de spons halen over de schulden die alle ontwikkelingslanden hebben uitstaan.
De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 polst vandaag (vrijdag) bij de Belgische staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking naar een Belgisch engagement voor een kwijtschelding. Jubilee South, een netwerk rond schuldenlast in Azië, Latijns-Amerika en Afrika waarmee 11.11.11 samenwerkt, voert een internationale petitieactie voor een algemene schuldkwijtschelding.

De Britse minister van Financiën Gordon Brown, de Franse president Jacques Chirac en de Duitse kanselier Gerhard Schröder hebben zich al uitgesproken voor een moratorium op schuldafbetalingen van de getroffen landen. Brown zegt dat hij de volledige steun heeft van alle leden van de G7 (de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) voor het initiatief. Groot-Brittannië zit momenteel de G7 voor. Brown zegt dat de begunstigde landen per jaar 5,6 miljard dollar kunnen uitsparen door de maatregel. Canada int al geen afbetalingen meer van de getroffen landen. Brown is van plan het initiatief later vandaag officieel mee te delen. Een echte beslissing kan er komen op 12 januari, op een vergadering van de Club van Parijs, een vergadering van de belangrijkste openbare schuldeisers.

Organisaties als Jubilee, die al jarenlang campagne voeren voor een kwijtschelding van de schulden van de armste landen, zeggen dat een moratorium “welkom, maar onvoldoende” is. Ze vinden dat de schuldeisers gewoon een kruis moeten zetten over de hele schuld van sommige betrokken landen, “als de meest efficiënte manier om op lange termijn de armoede te verlichten,” en dus niet alleen om een antwoord te geven op de ramp.

Volgens Ashok Sinha van de Jubilee Debt Campaign in Groot-Brittannië dreigt Indonesië zonder moratorium de komende jaren meer af te betalen dan het nu aan hulp binnenkrijgt. Sri Lanka en Indonesië samen betalen elk jaar meer dan 3 miljard dollar af. Nu komen er in die landen even grote sommen aan hulp binnen, maar die geldstroom droogt later weer op, terwijl buitenlandse schulden voor arme landen moeilijk af te bouwen blijken.

Indonesië staat in het totaal voor 132 miljard dollar in het krijt bij buitenlandse schuldeisers. Actievoerders stellen dat het voor een groot deel om “illegitieme” schuld gaat, bedragen die ontleend werden onder dictator Suharto en die de bevolking nauwelijks ten goede zijn gekomen. Sri Lanka heeft bijna 10 miljard dollar schulden, het veel rijkere Thailand 60 miljard. Volgens Jubilee betalen de vijf zwaarst getroffen landen – Indonesië, Sri Lanka, India, Thailand en de Malediven – samen jaarlijks 23,1 miljard dollar af aan rijke landen en instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

De actiegroepen waarschuwen dat er in geen geval economische voorwaarden – zoals een verdere liberalisering van de handel - mogen worden verbonden aan een eventuele schuldkwijtschelding. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.