Brazilianen kopen massaal met kredietkaart

Hoe goed de Braziliaanse economie draait, blijkt uit het gemak waarmee de Braziliaan geld uitgeeft. Het gezamenlijke kredietkaarttegoed van de Brazilianen is vorig jaar bijzonder sterk gestegen, sterker zelfs dan het Chinese tegoed. Dat blijkt uit cijfers van de Lafferty Group, een international groep die financieel advies levert.

In 2010 zwol de schuld van de Chinezen bij de kredietkaartmaatschappijen aan met 17,1 procent. Die van de Brazilianen steeg nog een stuk sterker: met 28,9 procent. In heel Latijns-Amerika steeg de schuld met 9,2 procent.

Ter vergelijking: de Verenigde Staten voelden de crisis vorig jaar nog goed, de Amerikanen gaven vorig jaar gemiddeld 8,7 procent minder uit met hun kredietkaart.

Crisis

Vorig jaar was al duidelijk dat Brazilië de internationale financieel-economische crisis beter had verteerd dan de meeste andere landen. De Braziliaanse economie groeide met 7,5 procent, de sterkste stijging in een kwarteeuw; in 2009 kromp was het bruto binnenlands product (bbp) met nauwelijks 0,6 procent gekrompen. De groei in 2010 was het sterkst in de industrie, die 10 procent vooruit ging.

Begin 2010 gaven economen aan dat Brazilië begonnen was aan een lange cyclus van economische expansie. Buitenlandse investeerders sluizen hun geld langs alle beschikbare kanalen het land in. Volgens het Britse tijdschrift The Economist kan Brazilië in 2014 al de vijfde economie ter wereld zijn, groter dan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Groeiende middenklasse

Dat de kredietkaart het zo goed doet, is mede te danken aan de snel groeiende middenklasse in Brazilië. De Braziliaanse consumentenorganisatie Fecomercio berekende dat er sinds 2005 91 miljoen Brazilianen zijn bijgekomen in de middenklasse, over drie jaar zullen er opnieuw 36 miljoen bijgekomen zijn; Brazilië telt ongeveer 200 miljoen inwoners.

Om de consumentenuitgaven en het daarmee samenhangende inflatiegevaar enigszins in te tomen heeft de Braziliaanse regering vorige maand de heffing op individueel consumentenkrediet verdubbeld tot 3 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.