Ex-president Botswana wint vijf miljoen dollar

Voormalig president Festus Mogae van Botswana heeft de Ibrahim Prijs voor goed bestuur gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) verbonden.
Mogae trad af in april dit jaar na twee termijnen als president. Botswana is een van de meest stabiele landen in Afrika. Er heeft nooit een staatsgreep plaatsgevonden en het had herhaaldelijk meerpartijenverkiezingen sinds de komst van de onafhankelijkheid in 1966. De corruptie is gering en ook op het vlak van mensenrechten zijn er weinig problemen.
De Ibrahim Prijs werd in het leven geroepen door de in Soedan geboren zakenman Mo Ibrahim en wordt uitgereikt om goed bestuur in Afrika aan te moedigen. Het is de meest kostbare individuele jaarlijkse prijs ter wereld. Naast de vijf miljoen dollar krijgt de winnaar 200.000 dollar per jaar voor de rest van zijn leven.

Diamantproductie


Voormalig VN secretaris-generaal Kofi Annan, die de winnaar aankondigde, verklaarde: “Het leiderschap van president Mogae heeft Botswana’s voortdurende stabiliteit en voorspoed verzekerd in de aanschijn van een hiv-pandemie die de toekomst van zijn land en volk bedreigde.” Het land had ooit immers het hoogste percentage hiv-geïnfecteerden ter wereld, maar nu heeft het een van de meest hoogstaande behandelingsprogramma’s in Afrika.
Het land is de grootste diamantproducent ter wereld, maar dit heeft niet geleid tot conflicten. “Botswana laat zien hoe een land met natuurlijke rijkdommen duurzame ontwikkeling met goed bestuur kan bevorderen,” zei Kofi Annan hierover. Verder loofde hij Mogae voor zijn pogingen om de economie van het land te diversifiëren.
Survival International, een groepering die ijvert voor de rechten van tribale volkeren, had kritiek geuit op het beleid van Mogae. Ze namen het niet dat Bosjesmannen zich moesten hervestigen in steden, weg van hun natuurlijke woonplaatsen in de Kalahari woestijn.
Niettemin heeft het land zichzelf omgevormd van een van de armste landen ter wereld naar een land met een bruto binnenlands product per inwoner van bijna 15.000 dollar. In buurland Zimbabwe bedraagt dit slechts 200 dollar.
Voormalig Mozambikaans president Joaquim Chissano won vorig jaar de eerste Ibrahim Prijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.