Filipijnse armen lijden onder crisis in rijke landen

Hulporganisaties op de Filipijnen moeten hun werk met arme gezinnen terugschroeven omdat er minder geld komt uit de rijke landen. Dat is een gevolg van de crisis en van donormoeheid.
“Een van onze belangrijkste geldschieters uit Duitsland heeft zijn steun met 30 procent moeten verminderen omdat ze zelf minder giften binnenkrijgen”, zegt Randy Weisser, de directeur van de christelijke blindenorganisatie RBI. De opdrogende geldstroom brengt de steun voor aangepast onderwijs voor veertigduizend blinde Filipijnse kinderen in het gedrang. Vorig jaar kon RBI die dreiging nog afwenden doordat de organisatie meer geld kreeg van de Filipijnse overheid. Maar die zit krap bij kas.

Dolores Alforte, de directeur van de Filipijnse afdeling van Ecpat, een organisatie die kinderprostitutie aanpakt, zegt dat verscheidene donors uit Europa nu minder geld overmaken.  “Dat betekent dat we minder slachtoffertjes van misbruik onderdak en begeleiding kunnen bieden”.

Oxfam, dat op de Filipijnen vooral op het arme eiland Mindanao aan hulpverlening doet, heeft het mes gezet in zijn plaatselijke personeelsbestand om zijn activiteiten zo weinig mogelijk te moeten inkrimpen. Het geld voor de programma’s van Oxfam op de Filipijnen komt onder meer uit Groot-Brittannië, Hongkong en Nederland, maar de bedragen krimpen.

Donormoeheid



De daling van de internationale steun is al enkele jaren aan de gang. “De internationale donorgemeeschap vindt een opkomende economie als de Filipijnen niet langer een prioriteit”, zegt Filomeno Sta Ana III, de coördinator van de Filipijnse groep Actie voor Economische Hervormingen. “En de crisis versterkt die trend”.

Dat is wrang, vooral omdat de nood net hoger wordt door de internationale crisis. De Filipijnen exporteren veel naar de rijke landen en leven ook van het geld dat miljoenen migranten naar huis sturen. Zeker 30 miljoen Filipijnen hebben nu te kampen met armoede.

Van de Filipijnen die goed in de slappe was zitten, houden er nu meer de vinger op de knip. De Filipijnse afdeling van World Vision, een hulporganisatie die met kinderen werkt, kon in 2009 maar zesduizend vermogende Filipijnen warm maken om een arm kind financieel te adopteren. De voorbije jaren kon de organisatie gemiddeld achtduizend nieuwe donors per jaar overtuigen. Toch haalde World Vision meer geld binnen dan de vorige jaren. De mensen die geld gaven, waren guller omdat ze onder de indruk waren van rampen als de tyfoon Ketsana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.