Financiële crisis maakt brokken in ontwikkelingslanden

Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, ziet als gevolg van de financiële crisis het aantal armen in de wereld toenemen met 53 miljoen.
“In het Westen gaat de strijd over bonussen of geen bonussen”, aldus Zoellick op een toespraak voor de Thomas Reuters Newsmaker in Londen.  “In delen van Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika gaat het over voedsel of geen voedsel.”

Wereldeconomie krimpt


De huidige gevolgen van de crisis zijn duidelijk merkbaar in de cijfers die de Wereldbank vrijgaf. De wereldeconomie zou dit jaar met 1,7 procent krimpen -vorig jaar bedroeg de groei nog 1,9 procent. Het gaat om de eerste wereldwijde inkrimping sinds de Tweede Wereldoorlog.
Voor ontwikkelingslanden verwacht de Wereldbank een groei van 2,1 procent, een daling van meer dan drie procent in vergelijking met vorig jaar.  
Voorbeelden van slabakkende economieën in ontwikkelingslanden zijn legio. In India schat de regering het totale verlies van arbeidsplaatsen in de formele sector op 500.000. Cambodja zag 50.000 jobs verloren gaan in de kledingsindustrie. Dat is verontrustend aangezien kleding het enige belangrijke exportproduct van het land is. Ook in Sub-Saharaans Afrika heeft de wereldwijde crisis voor grote gevolgen.

Grote ommezwaai


Robert Zoellick vindt dat de tijd gekomen is voor een grote ommezwaai in de globale economie. “Als de huige wereldleiders het ernstig menen met nieuwe globale verantwoordelijkheden, dan moet men het bestaande multilateralisme moderniseren en de WTO, het IMF en de Wereldbank versterken. Alleen zo kan men de nationale politiek overstijgen,” zegt Zoellick.
Er moeten met andere woorden verregaande hervormingen komen om de huidige instituties efficiënter te laten functioneren. Ook moeten de ontwikkelingslanden volgens Zoellick meer inspraak krijgen in de hedendaagse structuren om op die manier samen naar een oplossing toe te werken.
“Het is een globale crisis, en daarom is er een globale oplossing nodig”, besluit de voorzitter.

“In het Westen gaat het over bonussen of geen bonussen. In delen van Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika gaat de strijd over voedsel of geen voedsel.”
G20 


De timing van de toespraak is niet toevallig. Donderdag vergadert de G20 in de Britse hoofdstad. Volgens Zoellick kan en moet de G20 een belangrijke voortrekkersrol spelen in het bestrijden van de crisis en in de hervorming van het huidig economisch stelsel.
“We hebben de voorbije zes decennia gezien hoe markten honderden miljoenen mensen uit de armoede kunnen tillen en tegelijkertijd vrijheid kunnen promoten. Maar we hebben ook gezien hoe hebzucht en roekeloosheid al die voordelen in een mum van tijd kunnen teniet doen. In de 21ste eeuw hebben we markteconomieën met een mensenlijk gezicht nodig.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.