Geweld blijft aanhouden in Filipijnen

Een paramilitaire groep is in Agusan provincie een massagijzeling begonnen, van de 75 gegijzelden worden er nu nog 46 vastgehouden. Donderdag werd een tweede van vier gijzelaars onthoofd die vastgehouden worden door de Abu Sayyaf-gangsters op het eiland Basilan. Ze eisen losgeld.
  • Broederlijk Delen 'Het geweld draagt bij tot een breed gevoel van onzekerheid en een gevoel dat de overheid machteloos staat tegenover zoveel geweld', zegt Arnold Vandenbroeck. Broederlijk Delen
Twee weken geleden vond in de zuidelijke provincie Maguindanao de massamoord plaats op 57 mensen waaronder een dertigtal journalisten. ‘Alhoewel de drie gebeurtenissen niet direct met elkaar te maken hebben dragen ze hier bij tot een breed gevoel van onzekerheid en een gevoel dat de overheid machteloos staat tegenover zoveel geweld en er niet in slaagt de rechten van gewone burgers te beschermen’, zegt Arnold Vandenbroeck van het steunpunt van Broederlijk Delen op Mindanao.

Burgemeesters beraamden aanslag


‘Vooral de massamoord in Maguindanao blijft iedereen bezig houden. Het ongelooflijk schrijnende is dat verschillende plaatselijke burgemeesters, samen met de gouverneur - ze behoren allemaal tot de Ampatuan clan - de aanslag beraamd hebben en dat 1 van de burgemeesters de leiding nam in het afslachten van de slachtoffers samen met een 100 gewapende volgelingen’, zegt Vandenbroeck.
‘Dit is deels het gevolg van een bloedvete tussen verschillende clans. Maar het is deels ook een indicatie van de lange weg die er nog zal afgelegd moeten worden voordat lokale overheden/besturen echt door de burgers zullen verkozen worden om het gemeenschapsbelang te dienen en niet hun eigenbelang. ‘

Het geweld draagt bij tot een breed gevoel van onzekerheid en een gevoel dat de overheid machteloos staat tegenover zoveel geweld en er niet in slaagt de rechten van gewone burgers te beschermen.
Staat van beleg


Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben ondertussen al hun bezorgdheid geuit over de staat van beleg die de Filipijnse president Gloria Arroyo vorige zaterdag afgekondigd heeft in de zuidelijke provincie Maguindanao.
Volgens de Filipijnse krant, The Philippine Star, zijn de meeste rechtsdeskundigen het erover eens dat het om een onwettelijke staat van beleg gaat. Filipijnse mensenrechtenadvocaat, Joven Laura, benadrukt dat de krijgswet enkel toegepast mag worden indien er sprake is van een rebellie of invasie. Elke andere reden zou ongrondwettelijk zijn: ‘Wat in Maguindanao is gebeurd, is duidelijk een geval van massamoord en niet van rebellie’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.