Huishoudsters worden vaak misbruikt in Golfstaten

Elke jaar komen duizenden jonge vrouwen aan in de rijke Golfstaten om er aan te slag te gaan als huishoudster. Ze proberen er geld te verdienen voor hun familie thuis. Maar achter gesloten deuren komen ze vaak in een cirkel van misbruik terecht.
Eén van de huisvrouwen, Mary, werd geïnterviewd door Al Jazeera. Ze verliet haar familie in Oost-Afrika twee jaar geleden om als meid aan de slag te gaan in het Midden-Oosten. Maar in de Verenigde Arabische Emiraten kwam ze terecht in een cyclus van misbruik. “De tweede dag al werd ik voor het eerst geslagen”, vertelt ze. “Als ze me overdag niet sloegen, dan gebeurde het wel ‘s nachts.”
Op een dag kreeg ze het bevel seks te hebben met een andere meid. Toen ze dat weigerde, dreigde haar werkgever met nog meer slagen. “Ze zei dat de wet in haar voordeel was, en niet in de mijne”, zegt Mary.

Kwetsbaar


Simel Esim, deskundige omtrent misbruik van huispersoneel voor de Internationale Arbreidsorganisatie (ILO), wijst erop dat het huispersoneel eenvoudigweg niet beschermd is door de arbeidsregelgeving. “Huishoudpersoneel kan zich niet verenigen of organiseren”, zegt ze. “De economische situatie in de Golf heeft een enorme instroom van arbeid met zich meegebracht, die onmiddellijke aandacht nodig heeft.”
Veel heeft te maken met het bestaande “sponsorsysteem”. Daarbij wordt de juridische status, de baan en het visum van de werknemer verbonden aan één persoon, de werkgever, die ook verantwoordelijk is voor de huisvesting, voeding en gezondheidszorg. “Dat creëert een totale afhankelijkheid. En een totale afhankelijkheid creëert kwetsbaarheid en zet de deur wijd open voor misbruik en uitbuiting.”
Mary verliet haar land vastbesloten om geld te verdienen voor haar gezin. Maar twee jaar later verstijft ze bij de gedachte aan terugkeren. “Hoe kan ik terugkeren met dit lichaam? Mijn moeder is ziek”, zegt ze. “Als ze me zo ziet zal ze sterven van de schok. Ik schaam me teveel om mijn vrienden terug te zien.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.