Indiase boeren niet blij met WHO-akkoord

“We hebben wat we wilden. Zowel onze offensieve als defensieve doelstellingen inzake landbouw zijn bereikt”, zo becommentarieerde de Indiase handelsminister Kamal Nath het akkoord waarmee de Wereldhandelsorganisatie de Doha-ronde op koers wil houden. De invloedrijke National Farmers’ Coalition, die 75 procent van de 650 miljoen Indiase boeren vertegenwoordigt, denkt er anders over.

“India en de andere ontwikkelingslanden hebben zich in de luren laten leggen door het technisch taalgebruik. De Verenigde Staten en de Europese Unie kunnen hun subsidies voortaan verhogen”, zo verklaarde NFC-woordvoerder Devinder Sharma. Volgens Sharma komt er voorlopig geen einde aan de dumping van gesubsidieerde landbouwproducten op de markten van het Zuiden. De subsidies zorgen bovendien voor een effect van importsubstitutie omdat ze de landbouwproducten uit de EU en de VS kunstmatig goedkoop maken.

De compromistekst die zondag in Genève werd goedgekeurd voorziet “substantiële reducties” in de importtarieven en subsidies waarmee de EU en de VS hun boeren beschermen tegen de concurrentie uit ontwikkelingslanden. Zowel arm als rijk krijgt het recht voor “gevoelige producten” een uitzondering op de algemene liberaliseringsinspanningen te vragen. Volgens handelsminister Nath heeft “geen enkel product met nadelige gevolgen voor onze landbouw” toegang gekregen.

Sharma is daar nog niet zo zeker van en vreest dat India meer dan ooit het slachtoffer zal worden van dumpingpraktijken. Volgens de boerenwoordvoerder heeft het geen zin de binnenlandse prijzen voor landbouwproducten op hetzelfde niveau als die van de wereldmarkten te brengen, omdat die laatste kunstmatig laag worden gehouden door de subsidies in rijke landen.

De NFC denkt in de tekst een subtiele vorm van bedrog te hebben ontdekt in het onderscheid dat wordt gemaakt tussen “het toegelaten subsidieniveau” en het “eigenlijke subsidieniveau”. “Dat verschil wordt door leken vaak fout verstaan. Blijkbaar is dat nu opnieuw gebeurd”, zei Sharma.

De Indiase boeren beschuldigen de EU en de VS er ook van subsidies “van doos te hebben verwisseld”. In de landbouwonderhandelingen zijn er drie zulke “dozen”. Een oranje doos voor schadelijke subsidies die moeten worden afgebouwd, een blauwe doos met uitzonderingen voor subsidies in het kader van programma’s om de productie te verlagen en een groene doos met “niet-concurrentievervalsende” subisdies. Het akkoord laat de rijke landen toe subsidies van de oranje doos naar de blauwe of groene doos te verschuiven, aldus de NFC.

De liberaliseringen in de landbouwsector hebben de vorige regering, onder leiding van de Bharatiya Janata Party, in april van dit jaar waarschijnlijk de verkiezingsoverwinning gekost. Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral plattelandsbewoners de BJP de rug toekeerden omdat ze het gevoel hadden geen deel te hebben aan de economische vooruitgang.

In de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh hebben boeren zelfmoord gepleegd omdat ze hun schulden of de elektriciteitsrekening niet meer konden terugbetalen. De nieuwe Indiase premier, Manmohan Singh, heeft op een recente rondreis door de deelstaat financiële steun beloofd aan de families die op die manier hun kostwinner verloren.

De Indiase kamers van koophandel en industrie zijn wel blij met de WHO-tekst. De Confederation of Indian Industries (CII) verwelkomde het princiepsakkoord over markttoegang voor industriegoederen, dat volgens hem een “goede basis vormt voor verdere onderhandelingen”.

Ranjit Devraj

Xml=7

Ref: wd ws4 if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.