Informele mini-WHO-top levert vooral goede voornemens op

Nieuwe handelsgesprekken moeten tegen de zomer van 2004 een agenda opleveren om de in Cancun gestrande Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) opnieuw vlot te trekken. Dat is het resultaat van een mini-top van 17 handelsministers die het Zwitserse staatshoofd Joseph Deiss vrijdag bijeenriep op het World Economic Forum in Davos.

Onder de zeventien handelsministers waren die van India en Brazilië, twee zwaargewichten in de groep van 20 ontwikkelingslanden die in Cancun bleef hameren op de afbouw van het landbouwprotectionisme in de industriestaten. De EU en de VS lieten zich vertegenwoordigen door hun ambassadeur bij de WHO.

Na afloop van de gesprekken gaf iedereen te kennen dat 2004 geen verloren jaar mocht worden, ondanks verkiezingen in de VS en India. Nieuwe gesprekken moeten tegen de zomer van 2004 uitwijzen of er overeenstemming mogelijk is over een nieuw onderhandelingskader. Zoja komt het tot een nieuwe ministerconferentie in Hongkong. In de volgende weken zal blijken of die nog in 2004 dan wel in de eerste helft van 2005 wordt georganiseerd.

Concrete deadlines vielen er in Davos niet te rapen, suggesties over hoe de geschillen inzake landbouw, intellectuele eigendomsrechten en de bescherming van grensoverschrijdende investeringen moeten worden opgelost al evenmin. Enkel WHO-secretaris-generaal Supachai Panitchpadki leek nog te geloven in de mogelijkheid om de Doha-ronde zoals gepland begin 2005 af te ronden. Het Zwitserse staatshoofd Deiss noemde zoiets onmogelijk.

Het landbouwdossier is de grootste hinderpaal voor een nieuwe liberaliseringsronde. Dat bleek ook uit een peiling bij de 2000 WEF-deelnemers. Zestig procent van de politieke en economische zwaargewichten noemde landbouw het thema waarmee de Doha-ronde staat of valt. Alles hangt af van de bereidheid om de markten te openen, de exportsubsidies te schrappen en subsidies te elimineren, zei Samuel A. Dipiazza, de CEO van de consultingfirma PriceWaterhouseCoopers, bij de bekendmaking van de peilingsresultaten.

Op de discussieforums in Davos moest vooral de Europese Unie het ontgelden. De CEO van voedingsreus Nestlé, Peter Brabeck, betwijfelde of de EU ooit een geloofwaardige partner zou worden in de debatten. De Franse handelsminister Francois Loos benadrukte dat de besluitvorming binnen de Unie een langzaam proces was, zeker in een jaar waarin er 10 nieuwe lidstaten bijkomen en ook de Commissie opnieuw wordt samengesteld.

De voormalige Mexicaanse president Ernesto Zedillo weet de mislukking van Cancun aan het voorstel inzake landbouwhandel dat de VS en de EU samen presenteerden kort voor de ministerconferentie in Cancun. Ook Nobelprijswinnaar en econoom Joseph Stiglitz was van mening dat de VS toegevingen moeten doen. Geen handelsakkoord is beter dan een slecht akkoord, zei Stiglitz. NGO’s als Friends of the Earth en Global Vision International delen die opvatting, zeker als het gaat om een akkoord waarvan enkel rijke landen profiteren.

Uit statistieken van de OESO blijkt dat de industrielanden jaarlijks 253 miljoen euro uitgeven aan landbouwsubsidies. De Franse minister van handel Francis Mer gaf toe dat Europese boeren disproportioneel veel politiek gewicht in de schaal gooien, hoewel ze slechts twee à drie procent van de bevolking uitmaken.

Gustavo Capdevila en Mattias Creffier

xml=7

Ref: if dv ws4



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.