Jaaroverzicht 2007: augustus

Latijns-Amerika verenigt zich: Mexico gaat samenwerken met Brazilië bij de productie van ethanol. De productie van biobrandstoffen zorgt er echter voor dat de watervoorraden steeds meer onder druk staan.
  • Tine Danckaers De Palestijnse bevolking kreunt zowel in Gaza als in de Westelijke Jordaanoever onder de autoritaire trekken van respectievelijk Hamas en Fatah. Tine Danckaers
  • Latijns-Amerika verenigt zich: Mexico gaat samenwerken met Brazilië bij de productie van ethanol. En nadat Chili en Bolivia bijna 30 jaar lang niets met elkaar te maken wilden hebben, lijken de twee buurlanden weer diplomatieke relaties aan te knopen. De beoogde toetreding van Venezuela tot het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercusor wordt dan weer vertraagd.
  • De wereld stevent af op ‘een nieuw tijdperk van waterschaarste met grotere problemen dan ooit tevoren’. Klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking en de plotse populariteit van biobrandstoffen zetten de watervoorraden steeds meer onder druk.
  • Het aantal gestrande Afrikaanse vluchtelingen is voor het eerst sinds jaren gevoelig gedaald. Fortress Europe, een groep die de belangen van migranten verdedigt, meldt evenwel dat het dodental in de groep die Italië probeert te bereiken stabiel is gebleven.

Quote: NAVO en EU complementair


‘De NAVO en de EU zouden elkaar moeten aanvullen. De NAVO is duidelijk beter in veeleisende, robuuste militaire operaties. De EU is beter in civiel-militaire operaties. Je hebt beide nodig. Vroeger was de vraag: “Wat heeft de NAVO te bieden aan de EU?” Maar geleidelijk aan zie ik mensen binnen de NAVO de vraag stellen wat de EU kan doen voor de alliantie. Ze beginnen te beseffen dat de EU misschien wel iets te bieden heeft. Dat is een belangrijke en recente ontwikkeling.’ (Dr. Bastian Giegerich in MO*)

Dossier



    De Palestijnse bevolking kreunt zowel in Gaza als in de Westelijke Jordaanoever onder de autoritaire trekken van respectievelijk Hamas en Fatah.

    Wereldblog: Cuban Five


    De rechtszaak van de “Cuban 5” kwam opnieuw voor in de Verenigde Staten. Vijf Cubanen die van spionage beschuldigd worden dreigen zeer lange straffen te krijgen, ook al zijn er geen feiten die duiden op het schaden van de nationale belangen van de Verenigde Staten. Voormalig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans woonde de zitting bij.

    Nieuws


    • 6 augustus: India mag haar patentwet handhaven, zo heeft het Hooggerechtshof in het Indiase Chennai beslist. De Zwitserse farmaciereus Novartis beweerde dat India de internationale TRIPS-akkoorden voor intellectueel eigendomsrecht schendde, en spande in januari 2006 een rechtszaak aan tegen de Indiase overheid.
    • 13 augustus: De politieke adviseur van de Amerikaanse president George W. Bush, de 56-jarige Karl Rove, verlaat het Witte Huis.
    • 20 augustus: De partij van de Kazachse president Nursultan Nazarbayev, de Nationaal Democratische Partij Nur Otan, heeft alle zetels in het parlement veroverd. De oppositiepartijen haalden de kiesdrempel van 7 procent niet.
    • 24 augustus: Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft nieuwe foto’s van ooggetuigen ontvangen die aantonen dat de Soedanese overheid, ondanks het VN-wapenembargo, militair materieel blijft ontplooien in Darfur.
    • 28 augustus: Het noordpoolijs is nog nooit zo sterk gekrompen als deze zomer. Dat blijkt uit satellietbeelden die het Nationaal Centrum voor Sneeuw- en IJsdata geanalyseerd heeft. De onderzoekers verwachten dat het dieptepunt in september bereikt wordt.

    Cultuur


    De straatverkopertjes van Bujumbura kunnen zelf niet lezen of schrijven, maar zijn wel verantwoordelijk voor de revival van het boek in de Burundese hoofdstad. Tweedehandsboeken zijn sinds enkele maanden het topproduct van de ambulante straatverkoop in Bujumbura, en de straatkinderen pikken hun graantje mee.

    Maak MO* mee mogelijk.

    Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

    Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

    Met de steun van

     2790  

    Onze leden

    11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
    MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
     UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

    © Wereldmediahuis vzw — 2024.

    De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.