Lula slaat brug tussen Davos en Porto Alegre

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva gaat eind deze maand zowel naar het Wereld Sociaal Forum (WSF) in Porto Alegre als naar het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. Daarmee drukt zijn woordvoerder speculaties de kop in dat Lula het WSF, de jaarlijkse hoogmis van de andersglobalisten, dit jaar links wilde laten liggen.







In Davos komen elk jaar topbedrijfsleiders, financiers, machtige politici en experts samen voor informeel overleg over internationale economische thema’s. Niet-gouvernementele organisaties, vakbonden en actiegroepen richtten in 2001 het WSF op als een jaarlijkse tegentop, om na te denken over economische alternatieven en internationale samenwerking.

De eerste drie edities van het WSF vonden plaats in het Braziliaanse Porto Alegre. Het WSF kreeg van bij het begin de steun van de Braziliaanse Arbeidersbeweging (PT), die sinds 2003 aan de macht is in Brazilië. Lula bezocht de eerste twee WSF-edities als militant, maar dook er in 2003 als kersverse president op. Enkele dagen later reisde hij ook naar Davos, waardoor de ideeën die op de tegentop circuleren er veel aandacht kregen.

Het WSF wil eigenlijk geen forum bieden aan politici, maar uitzonderlijk worden toch vooraanstaande leiders uitgenodigd. Lula bezoekt dit jaar het WSF op vraag van een netwerk van organisaties die zich aan armoedebestrijding wijden. In Davos wil de Braziliaanse president steun werven voor zijn internationale campagne tegen de honger. Maar Lula zal er volgens zijn woordvoerder ook de Braziliaanse politieke en economische belangen verdedigen en contacten proberen te leggen met potentiële investeerders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.