Mexicaanse boeren lusten goedkope koffie niet

De Mexicaanse koffieboeren zijn niet te spreken over de plannen van de regering om de teelt van robustakoffie te promoten. Die koffiesoort is goedkoper maar van mindere kwaliteit dan de arabica die de meeste Mexicaanse koffieproducenten verkiezen.
Tot nog toe komt 95 procent van de Mexicaanse koffieproductie van de arabicaplant. Het ministerie van Landbouw heeft nu een programma gelanceerd om de robustaproductie in 9 van de 32 deelstaten op te voeren. In een eerste fase investeert het ministerie ruim 2 miljoen euro in het aanplanten van robustastruiken. Tegen 2012 moet de robustaproductie van 150.000 naar 500.000 zakken gestegen zijn; een zak bevat 60 kilogram.
“Dat zullen we voelen, want het zal een nieuwe crisis in de koffieprijzen veroorzaken en de markt overspoelen met een goedkoop product”, zegt Cirilo Ruiz, lid van de Regionale Koffieraad van Coatepec in de deelstaat Veracruz.

Crisis


De producenten van arabicakoffie willen geen herhaling van de crisis van 2000-2001, toen landen als Vietnam en Indonesië dankzij kredieten van de Wereldbank de internationale koffiemarkt met robusta overspoelden en zo de prijzen in elkaar deden zakken.
De koffieprijs ging de laatste maanden omhoog, wat de koffieproducenten ten goede kwam, zij het minder dan de tussenschakels. Voor een zak arabicakoffie die klaar is om geroosterd te worden, wordt 165 dollar (123 euro) betaald, voor een zak robusta 70 dollar (52 euro). De prijs van de robustakoffie zakte met 15 procent sinds februari 2009, terwijl die van de andere variëteiten omhoog ging, volgens gegevens van de Internationale Koffieorganisatie in Londen.
“Wat de bedrijven willen, is gouden zaken doen door de kosten te verlagen en meer oploskoffie te verkopen”, zegt Cirilo Ruiz. Volgens het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (Nafta), dat Mexico in 1994 met Canada en de VS afsloot, geldt geen invoerheffing op oploskoffie, een voordeel voor Mexicaanse koffie op deze twee grote markten. De multinational Nestlé commercialiseert 80 procent van de oploskoffie in Mexico.

Smaak en aroma


Arabicakoffie wordt op meer dan 800 meter hoogte gekweekt en is gegeerd om zijn smaak en aroma. De robusta wordt vooral in Afrika gekweekt, gedijt onder 600 meter hoogte en heeft grotere bonen.
Mexico is de derde koffieproducent in Latijns-Amerika, na wereldmachten Colombia en Brazilië. Het land telt 490.000 koffietelers, die jaarlijks 4,2 miljoen zakken produceren. Meer dan drie miljoen mensen hangen van deze sector af.
Robustakoffie wordt geoogst door 19.000 gezinnen, op 34.000 hectare, in de zuidelijke deelstaten Chiapas, Oaxaca en Puebla en in Veracruz, een van de grootste koffiezones van het land, waar 90.000 producenten de arabica kweken.
In 2006 gaf de VN-landbouworganisatie FAO Mexico het advies zijn robustaproductie niet te verhogen. Volgens de studie ligt de kostprijs van de robusta in Mexico hoger dan het wereldgemiddelde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.